20 juni, 2015

Västkustens första båtbottentvätt

Nu finns möjligheten för båtfolket här på västkusten att sluta bottenmåla sina båtar. Det smarta alternativet till den giftiga färgen är att låta båten köras genom en borsttvätt några gånger under säsongen. På så vis slipper båtägaren jobbet med skrapning och målning samtidigt som man gör ett fantastiskt bidrag för miljön.

Genom att köra båten genom en tvätt 3–5 gånger per säsong slipper man som båtägare undan jobbet med bottenmålning och alla tidskrävande moment kring det, samtidigt som man sparar miljön från giftet. Cirka 80 % av gifterna som finns i biocid bottenfärg släpps direkt ut i havet under tiden båten ligger i vattnet, resterande gift kan i bästa fall fångas upp vid avspolning på spolplatta. Vid användning av bottentvätt slipper man helt ifrån bottenmålningen och siffran för utsläpp i havet går ner till 0 %. Dessutom sparar båtägaren både tid och pengar.

Borgs båtservice har satsat på en mobil borsttvätt från RentUnder, så kallad Miniwash. De kommer ut till båtarnas hemmahamn. Väl på plats backar vi ned båttvätten, som i grunden är utformad som en vanlig båttrailer, längs en båtramp halvvägs ner i vattnet. Båtägaren kör in båten mot släpet, där man fäster en vajer i båtens förstäv.

Vinschen drar sedan båten över de roterande borstarna, fram och tillbaka 1–3 gånger beroende på nedsmutsningsgrad. Vid behov tvättas aktern och eventuella ställen där borstarna inte kommit åt med hjälp av högtryckstvätt. Sedan körs båten antingen till sin uppställningsplats eller läggs tillbaka i sjön. En tvätt tar cirka 20 minuter inklusive högtryckstvätt bak på drevet.

Info: www.borgsbatservice.se