18 juni, 2015

Sjöstjärnor som klonar sig lever längre

Sjöstjärnor som förökar sig genom kloning undviker i högre utsträckning åldrande än de som förökar sig genom sexuell reproduktion. Det visar en ny forskningsstudie som forskare från Göteborgs universitet deltagit i. Studien är nyligen publicerad i den välrenommerade tidsskriften Heredity.

Forskarna undersökte i studien längden på telomerer samt populationsgenetiken hos en sjöstjärna, Coscinasterias tenuispina. Telomererna sitter ytterst på kromosomerna och påverkar livslängden och hälsan för en individ.

Den undersökta sjöstjärnan har både klonal och sexuell förökning. Kloningen går till så att sjöstjärnorna delar de sig i två eller fler delar varefter nya delar växer ut igen. Forskarna ville ta reda på om de populationer som klonar sig mest har bättre hälsa och tecken på fördröjt åldrande i relation till de populationer som har mer sexuell förökning. Både populationer i Medelhavet och Atlanten undersöktes.

– Våra resultat från de genetiska markörerna visar att sjöstjärnorna är mer benägna att klona sig i Medelhavet. Utanför spanska Costa Brava kusten verkar det faktiskt bara finnas en enda klon. I Atlanten däremot var det mer sexuell reproduktion, säger Helen Nilsson Sköld, vid Sven Lovén centrum för marina vetenskaper, Kristineberg, Göteborgs universitet.

Bättre hälsa och längre liv utan sexuell reproduktion
Det visade sig att fanns ett tydligt positivt samband mellan långa telomerer och grad av klonalitet.

– Dessutom såg vi att telomererna var längre i den nybildade vävnaden än i den “gamla” vävnaden i samma djur, säger Helen Nilsson Sköld. Denna föryngring på telomernivå i samband med nybildning av vävnad under kloningen är troligen en av möjligen flera förklaringar till extra god hälsa och långa telomerer i kloner, enligt forskarna, säger Helen Nilsson Sköld som tillsammans med Bethanie Carney Almrorth är de två forskare i gruppen som kommer från Göteborgs universitet.

Principerna bakom studien, att kloner undviker åldrande genom att reglera telomerna, har tidigare studerats även i plattmaskar av andra forskare.

– Styrkan i vår studie är att vi konfirmerat dessa resultat i en helt annan djurgrupp samt att våra data kommer från vilda populationer, säger Helen Nilsson Sköld.

Studien är publicerad i majnumret av Heredity och är ett samarbete mellan svenska och spanska forskare, mellan biologer och medicinare.

Länk till artikeln: http://www.nature.com/hdy/journal/vaop/ncurrent/pdf/hdy2
01543a.pdf

Telefon: 031-7869547, helen.skold@gu.se
Foto:
Sjöstjärnor av arten Coscinasterias tenuispina