4 juni, 2015

Martin Strömberg: – Vi ger aldrig upp

På söndag startar den åttonde och näst sista etappen av Volvo Ocean Race – målgången i Göteborg kommer allt närmare. Med korta delsträckor kommer det bli en ännu hårdare kamp om pallplatserna på vägen till slutdestinationen.

När den åttonde etappen av Volvo Ocean Race från Lissabon till Lorient startar på söndag är det bara två veckor kvar tills tävlingen kommer till Göteborg. Vägen till den svenska västkusten består av två etapper och nu skruvas tempot upp inför den stora målgången.

Under onsdagen tilldelade tävlingsjuryn straffpoäng till MAPFRE, Dongfeng och Team SCA för regelbrott som de gjorde sig skyldiga till under den senaste etappen. Detta gjorde att både Martin Strömbergs Dongfeng Race Team och spanska MAPFRE tappade en placering.

– Det är klart att det är en besvikelse men vi kan inte skylla ifrån oss, säger Martin Strömberg. Det kunde sett riktigt bra ut i tabellen men det ligger bakom oss nu.

Dongfeng ligger nu på tredje plats med samma poäng som nederländska Team Brunel som har fördel av ett bättre resultat i Volvo Ocean Race In-Port Race Series. Båda lagen har sex poäng upp till ledarna Abu Dhabi Ocean Racing och Martin Strömberg siktar på att komma ikapp.

– Stämningen i laget är riktigt bra och vi har kommit tillbaks efter motgångar förr. Vi bröt masten vilket kunde knäckt vem som helst men vi ger aldrig upp. Trots att det skiljer ett par poäng så tror jag att Abu Dhabi känner hur vi flåsar dem i nacken.

– Vi har allt att vinna. Fransmännen har en hel del kunskap om de vatten vi ger oss in i nu och det kan vara en fördel. För oss är tävlingen inte slut förrän vi korsar mållinjen för sista gången i Göteborg.

– Etapperna som är kvar är mycket kortare än de tidigare men det betyder inte att det blir lättare. Misstag kommer att straffa sig hårt och man kommer inte att kunna slappna av en sekund. Vi kan inte vänta oss speciellt mycket sömn, säger Martin Strömberg.

För totalledarna Abu Dhabi Ocean Racing gäller det att hålla huvudet kallt efter besvikelsen med en femteplats i den senaste etappen till Lissabon. Med två jagande båtar på samma poäng blir det svårare att bevaka motståndarna.

Team SCA ligger trea i In-Port-Serien inför det korta hamnrace som seglas i Lissabon på lördag. Förutom en ny topplacering i ett In-Port Race vill laget få en topplacering i den intensiva etappen till Lorient.

Nu är också det danska laget Team Vestas Wind tillbaks på startlinjen. Efter olyckan i Indiska Oceanen i november har de reparerat sin skadade båt och laget kommer att delta i de två sista etapperna i Volvo Ocean Race 2014-15.

Följ In-Port Racet och etappstarten i direktsändning på www.volvooceanrace.com!

Lördag 6 juni klockan 15.00 – Start för In-Port Race i Lissabon (sändning från 14.45)
Söndag 7 juni klockan 15.00 – Start Etapp 8 Lissabon – Lorient (sändning från 14.45)

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg.
Etapp 8 Lissabon – Lorient (647 sjömil)

I den senaste upplagan Volvo Ocean Race 2014-15 seglade tävlingsbåtarna genom en av sina tuffaste stormar precis innan de anlände till Frankrike. Dessa 647 sjömil ska inte förringas.

Nu kommer båtarna att segla raka vägen norrut och inte runt Azorerna som de gjorde 2011-12. Etappen inleds enligt prognoserna med lätta vindar och lagen kommer att behöva kryssa upp mot vinden längs med den portugisiska kusten innan vinden ökar runt Spaniens nordvästspets.

Därefter väntar den utmanande Biscayabukten som kan vara väldigt blåsig om det kommer in stormvindar från Norra Atlanten.

Båtarna beräknas nå Lorient 9-12 juni.