Nio av tio svenskar har gått i simskola. Ändå är det många som inte skulle klara av att ta sig ur en farlig badsituation genom att hålla sig flytande i vattnet i tio minuter, många klarar inte heller av att simma 200 meter till räddningen. Samtidigt finns en övertro på den egna förmågan, framförallt bland män.
Trygg-Hansa har kartlagt över 4000 svenskars vattenvanor genom en ny undersökning som genomförts av Novus. Med juni månads inträde är det officiellt sommar och till helgen kommer många att ta årets första dopp. En svalkande simtur är för de flesta en lika självklar del av den svenska sommaren som ljusa kvällar, sill och jordgubbar. Men när det gäller simkunskaperna visar undersökningen att en del av kunskapen från simskoletiden – som att flyta i vatten eller att klara av att simma 200 meter – verkar ha gått förlorad.
– Vi pratar ofta om vikten av att barn tidigt får goda simkunskaper och blir vattenvana, och det ska vi göra, men man får inte glömma bort att även vuxna måste träna för att underhålla en god simförmåga. Det är fantastiskt att så många gått i simskola som barn, men det räcker inte. Många skulle ha glädje av regelbunden övning också i vuxen ålder, säger Anna Svärd, CSR-ansvarig på Trygg-Hansa.
Var tionde svensk uppger att de inte alls kan flyta i vatten, och endast 4 av 10 svarar att de kan flyta i vatten i tio minuter eller mer. Det är en viktig förmåga eftersom det kan ta tid för hjälp att komma till undsättning. En av fem svenskar säger i undersökningen att de inte skulle klara av det så kallade ”simtestet”, vilket innebär att kunna simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter ryggsim. Och det är männen som uppger sig vara mest vattenvana, trots att det är fler män än kvinnor som är inblandade i drunkningstillbud i sjöar och hav.
– Den dystra statistiken är alarmerande och därför hoppas jag att fler passar på att träna lite extra simning i sommar. Vi tror att det skulle göra stor skillnad om framförallt fler män gjorde simtestet, som ger en bra uppfattning av den egna förmågan. Sedan är ju simning en bra och skön träningsform, säger Anna Svärd.
Enligt Svenska Livräddningssällskapet är 2014 års drunkningsstatistik med totalt 137 omkomna, den högsta siffran på 12 år. Av de omkomna var 116 personer män, 97 personer över 50 år.
Det råder ingen tvekan om att svenskar är ett badande folk. Enligt undersökningen simmar åtta av tio varje år och lika många uppger att de planerar att tillbringa tid i närheten av vatten i sommar.
Svenskar och vattensäkerhet Statistik från undersökningen:
Fler män än kvinnor är säkra på att de skulle klara av ”simtestet” (79 % mot 66 %).
Var tionde (10 %) svarar att de inte kan flyta i vatten
Nio av tio (89 %) har gått i simskola
Åtta av tio (82 %) simmar varje år
Åtta av tio (79 %) vet hur man använder en livboj
Mer än varannan (54 %) svarar att de testat att kasta en livboj
145 000 svenskar har använt en livboj för att rädda någon ur vattnet
Definition ”simtestet”: att klara av att falla i vattnet, och först få huvudet under ytan, sedan simma 200 meter på ytan på djupt vatten, varav 50 meter ryggsim.
Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av undersökningsföretaget Novus, på uppdrag av Trygg-Hansa. Undersökningen är riksrepresentativ och genomfördes som en webbenkät i Novus Sverigepanel under perioden 20 – 28 april 2015. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt sett innehåller hela undersökningen 4 465 intervjuer. Resultaten för länen redovisas separat