30 maj, 2015

Team Vestas Wind seglar igen

Nästan på dagen sex månader efter att de seglade upp på revet Cargados Carajos Shoals är Team Vestas Wind nu tillbaks i Volvo Ocean Race. Idag testseglade det danska laget för första gången med sin reparerade Volvo Ocean 65:a i Lissabon.

Den 29 november förra året, mitt under den andra etappen av Volvo Ocean Race från Kapstaden till Abu Dhabi, seglade det danska laget Team Vestas Wind upp på ett rev mitt ute i Indiska Oceanen. Ingen i besättningen kom till skada med laget tvingades överge sitt grundsatta skepp för att ta sig till säkerhet på Mauritius.

Laget tillkännagav en dryg månad efter olyckan att deras ambition var att komma tillbaks till tävlingen. Den skadade båten hade då bärgats från revet för att sedan fraktas till båtvarvet Persico i Bergamo, Italien dit den anlände den 29 januari.

Ett omfattande reparationsarbete inleddes och att få båten färdig i tid till hamnstoppet i Lissabon har varit en kamp mot klockan. I onsdags kom den reparerade båten till Lissabon från Bergamo och igår sjösattes hon. Idag gjordes den första testseglingen och Team Vestas Wind har nu en vecka på sig att fintrimma båten.

På lördag den 6 juni seglas ett In-Port Race i Lissabon och dagen efter inleds den åttonde etappen till Lorient, Frankrike. Om tre veckor kommer Volvo Ocean Race till Sverige. Värdens största havskappsegling avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.

Info: www.volvooceanrace.com

Mer om Volvo Ocean Race
• Volvo Ocean Race 2014-15 är den 12:e upplagan av tävlingen som startade för 40 år sedan, i september 1973 som Whitbread Round the World Race.


• Tävlingen startade den 4 oktober med ett första In-Port Race i Alicante, Spanien. Tävlingen avslutas med målgång i Göteborg den 21 juni 2015 i Volvos hemstad Göteborg och med ett sista In-Port Race en vecka senare den 27 juni.


• Både den pågående och den följande upplagan av tävlingen seglas i en ny modern entypsbåtklass– Volvo Ocean 65. Den nya båten har designats av Farr Yacht Design och byggts av ett konsortium av fyra båtvarv i Storbritannien, Frankrike, Italien och Schweiz.


• I den 38 739 sjömil (71,745 km) långa tävlingsrutten ingår hamnstop i Kapstaden (Sydafrika), Abu Dhabi (UAE), Sanya (Kina), Auckland (Nya Zeeland), Itajaí (Brasilien), Newport, Rhode Island (USA), Lissabon (Portugal) och Lorient (Frankrike). Ett 24 timmar långt depåstopp äger rum i Haag på den sista sträckan mellan Frankrike och målgången i Sverige.


• De nya tävlingsbåtarna är enskrovsbåtar på 65 fot (19.8 meter), konstruerade enligt en strikt entypsregel vilket betyder att de är identiska. Ombord finns det senaste inom video-, satellit- och informationsutrustning för att assistera våra Onboard Reporters.


• Sju lag ställer upp i Volvo Ocean Race 2014-15. Svenska Team SCA är den första kvinnliga besättning i tävlingen sedan 2001-02. Den svenska seglaren Martin Strömberg seglar med ett kinesiskt lag som heter Dongfeng Race Team. Abu Dhabi Ocean Racing, har återigen dubbla OS-silvermedaljören Ian Walker som skeppare. Veteranen Bouwe Bekking är skeppare för Team Brunel från Nederländerna. Team Alvimedica seglar under både amerikansk och turkisk flagga och kommer ha ett lag där de flesta är yngre än 30 år. Ett spanskt team lag som sponsras av försäkringsföretaget MAPFRE kommer att ha Iker Martínez som skeppare. Chris Nicholson är skeppare för Danmarks Team Vestas Wind som är det sista laget på startlinjen.

• Senaste upplagan av tävlingen startade i oktober 2011 i Alicante, Spanien och vanns av Groupama Sailing Team med skepparen Franck Cammas i Galway, Irland i juli 2012. Med på vinnarbåten var också de svenska seglarna Martin Krite och Martin Strömberg.