25 maj, 2015

Invigning av RS Strängnäs med räddningsbåt och stationshus

Strängnäs har fått en egen sjöräddningsstation. Sedan 2009 har räddningsstationen i Västerås haft en båt och besättning placerad i Strängnäs, men vid årsskiftet uppgraderades man till en fullvärdig räddningsstation. Lördag den 30 maj är det officiell invigning av stationen, då även det nybyggda stationshuset och den uppgraderade räddningsbåten premiärvisas.

SSRS hälsar välkommen till en invigningsdag med sjöräddningsuppvisningar, prova på-aktiviteter, barnaktiviteter och mycket mer. Medverkar gör även flera samarbetspartners, som räddningstjänst, polis och kustbevakning. Det ger en unik chans att lära sig mer om hur sjöräddningen i Sverige är uppbyggd och Sjöräddningssällskapets viktiga arbete, samt vilken roll de ideellt engagerade frivilliga sjöräddarna spelar för den lokala sjösäkerheten i Mälaren.

Lars Tysklind är stationsansvarig på RS Strängnäs och hoppas på en välbesökt dag.

– För staden är det en stor skillnad att få Sjöräddningssällskapets röda prick på kartan, det blir tydligt för alla att vi finns här och täcker upp en viktig och välbesökt del av Mälaren. Strängnäs är ju en av Mälarens riktiga sjöstäder! Och för oss frivilliga sjöräddare är det fantastiskt roligt att få en egen station, säger Lars Tysklind, stationsansvarig på RS Strängnäs.

Lars Tysklind driver stationen tillsammans med 17 frivilliga sjöräddare. De förfogar över en öppen mindre räddningsbåt, Rescue Don Carlos, samt under vintern en inlånad svävare från Sjöfartsverket. Nu hoppas de kunna hitta donatorer för att utöka flottan med en åttameters sjöräddningsbåt. Strängnäs kommun har bekostat det nya stationshuset.

– Vårt stationshus ligger precis vid hamninloppet och ger oss ett utmärkt läge för att snabbt nå mellersta Mälarens vattenleder. Vi är väldigt glada över stödet från kommunen, säger Lars Tysklind.

Info: www.ssrs.se