22 maj, 2015

?Plast är det vanligaste skräpet på våra stränder

Den 22 maj arrangeras strandstädningen i Helsingborg för 21:a året i rad av Miljöverkstaden tillsammans med I love Hbg. Dagen inleds med ett seminarium för gymnasieelever på Röda kvarn och samtidigt städar 600 elever från årskurs 5 stadens stränder som en del av Miljöverkstadens pedagogiska program Livsviktigt vatten och den årliga vårstädningen i staden.

På lördag dyker sedan Helsingborgs sportdykarklubb Delfinen ner i havet och plockar skräp för att se till så att det inte hamnar på stränderna.

Plastprodukter är det absolut vanligaste skräpet som finns på våra stränder och i våra hav. Plast försvinner inte, utan bryts ner i mindre och mindre delar och finns kvar i hundratals år. Därför handlar seminariet, som äger rum på Röda kvarn på fredag klockan 08.30-12.00, just om varför vi ska bry oss om plasten i havet. Gymnasieeleverna får lära sig om de ofantliga mängder avfall som finns i våra världshav och diskutera vad vi kan göra för att hjälpas åt att lösa problemet.

Samtidigt är 600 femteklassare från 30 klasser och 22 skolor engagerade i årets strandstädning som börjar i söder vid Glasskiosken i Rydebäck och sträcker sig via bland annat Råå, Parapeten, Pålsjö, Hittarp och slutar vid p-platsen i norra Domsten.

– Vi har en 23 kilometer lång kust längs Helsingborg så att vi är glada för det arbetet som eleverna lägger ner för att hjälpa till att hålla våra stränder rena och samtidigt lära sig om vikten av att det är vårt gemensamma ansvar, säger Bengt Jürs, miljöpedagog på Miljöverkstaden

På lördag blir det även hamnstädning
Den 23 maj är det även dags för den årliga hamnstädningen som anordnas av I love Hbg och Helsingborgs sportdykarklubb Delfinen. De första dykarna hoppar i vattnet i Norra hamnen klockan 10:00 på lördag. Välkommen att närvara och se vad som fiskas upp.

– När vi utövar vår hobby i havet ser vi tydligt hur det marina livet påverkas av skräp och miljögifter. För varje år som går blir situationen dystrare och dystrare. Många människor behandlar fortfarande havet som en soptunna och det syns tydligt när vi städar, säger Fredrik Pålsson, ordförande i Helsingborgs sportdykarklubb Delfinen.