21 maj, 2015

Lars Hässler bloggar på Båtlivs hemsida

Lars Hässler startade en ny långsegling 22 maj från Stockholm. Han seglar via Estland eller Finland till St. Petersburg, där han klarerar in i fästningen Kronstadt 26 eller 27 juni. Därifrån är det inte långt till St. Petersburg, där båten ligger i en marina centralt i staden.

Efter fyra dagars sightseeing fortsätter Lasse i en SXK-eskader med sju båtar, på natten till 2 juni (broarna öppnas bara på natten), via floden Neva till sjön Ladoga, en sjö som är större än Vänern. I Ladoga planerar de besöka klostren Konevits och Valamo.

Färden går vidare på floden Svir till sjön Onega där de stannar till i Petrozavods och Kizhi med sin speciella träkyrka. Därefter in i den ökända Stalinkanalen eller ”dödens” kanal som den ibland kallas. Då är de uppe i Vita Havet, där de stannar till vid de berömda Solevetsky-öarna med stort kloster och före detta Gulag-fängelse.

I slutet av juni klarerar båten ut i Archangelsk, rundar Kolahalvön och seglar västerut till Kirkenes i Nordnorge där den byter besättning.

– Härifrån seglar vi via Nordkap till Svalbard, en sträcka på cirka 650 Nm med ett stopp på Björnön, halvvägs till Svalbard. Vi klarerar in i huvudstaden Longyerbyen där vi tar ombord en guide med gevär. Det är förbjudet att gå iland utan att ha skjutvapen på grund av isbjörnar. Efter cirka två veckor i Svalbard, där vi seglar så långt norrut som isen tillåter, återvänder vi till Tromsö i Nordnorge, säger Lasse.

– Under drygt fem veckor seglar vi söderut längs Norges västkust med stopp i bland annat Lofoten, Bodö, Trondheim, Ålösund, Sognefjorden, Bergen, Stavanger med Prekestolen för att sen via Skagen segla tillbaka till Stockholm med ankomst 17 september.

Vid hemkomsten har Jennifer seglat Norden runt, cirka 4 500 Nm, med betalande besättning som byts av i olika hamnar. Jennifer tar sex deltagande besättning som bor i tre dubbelhytter, alla med egna toaletter/duschar.

Följ Lasses resa på hans egen hemsida och på Båtlivs hemsida.

Info: www.yacht-jennifer.nu
Facebook: Sailing on Yacht Jennifer.