19 maj, 2015

Sjukdom ombord på Abu Dhabi Ocean Racing

Efter knappt två dygns kappsegling från Newport i USA till Lissabon i Portugal är båtarna i Volvo Ocean Race väl samlade med en 4 Nm distans mellan sig. Idag kom uppgifter om att totalledaren Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker/GBR) har två sjuka ombord. Dongfeng ligger i ledningen av Leg 7.

Det 2 800 Nm långa Leg 7 har inte kommit till något avgörande förrän en av båtarna alltså har drabbats av sjukdom. Två personer är rapporterat sjuka ombord på Abu Dhabi Ocean Racing.

Båtarna hade seglat cirka 400 Nm när sjukdomsfallen rapporterades. Kl. 0942 UTC hade Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA) en ledning på 0,9 Nm över Walkers besättning, men även Team SCA (Sam Davies/GBR) fanns med i tävlingen på fullt allvar liksom Team Brunel (Bouwe Bekking/NED), MAPFRE (Iker Martínez/ESP) och Team Alvimedica (Charlie Enright/USA).

Skepparen Ian Walker hade fullt upp med att hålla koll på det kinesiska teamet med Martin Strömberg ombord. Hans team kommer inte att få omedelbar hjälp av någon av medtävlarna efter sjukdomsfallen, som har drabbat bowman Luke Parkinson (AUS) och trimmaren Adil Khalid (UAE).

Den medföljande ombordreportern, Matt Knighton (USA), har rapporterat att teamets prestanda har sjunkit med cirka 25 procent på grund av händelsen.

– Luke hade en illavarslande hosta som har blivit värre sedan vi lämnade Newport. Hans röst har förändrats från typisk australiensisk till en viskning. Adil kan knappast behålla mat eller vätska och tappar snabbt energi.

– med en fjärdedel av manskapet utslaget är det svårt att hålla högsta fart med alla trimningar, rev och segelskiften som krävs. Jakten på Dongfeng i ytterligare åtta dagar känns som en omöjlig uppgift, skriver Knighton.

Seglarna beräknas komma i mål i Lissabon någon gång 27–29 maj. Därefter väntar en ny start 7 juni.