6 maj, 2015

Ny rysare att vänta i Volvo Ocean Race

Efter 17 dygn på havet håller Martin Strömbergs Dongfeng Race Team fast vid en knapp ledning över Abu Dhabi Ocean Racing och imorgon beräknas de nå Newport i USA. Det lag som är snabbast genom strömmarna och de lätta vindarna på vägen dit kommer att vinna den sjätte etappen.


Senaste positionsrapport: 0900
Ledare: Dongfeng Race Team
Hastighet: 
12–26 knop
Vind: V 5–10 m/sek
Beräknad målgång: torsdag kväll

– Hittills har marginalerna krympt ju närmare mål vi kommit och det är långt från avslappnande, säger Martin Strömberg.

Hans Dongfeng Race Team bröt masten i etapp fem och kämpade för att ta sig till startlinjen i den pågående delsträckan. Efter att de lämnat Itajaí 19 april gick lagets färskvattenberedare sönder vilket kunde satt stopp för dem igen. Men seglarna lyckades laga den och två veckor senare slåss de nu för en ny etappseger.

– Det står mycket på spel men stämningen i laget är bra för hur det än slutar har vi gjort en bra etapp, säger Strömberg. Vi har mycket energi och det gäller att vara på tårna hela vägen fram till målet om vi ska lyckas hålla ledningen. Jag är taggad!

Vägen fram till Newport är svår att navigera och framförallt är det två hinder som kan bli avgörande. Först måste lagen ta sig genom golfströmmen som flyter i nordostlig riktning längs med USA:s östkust. Detta gynnar lagen genom ge dem mer fart mot målet men frågan är vem som lyckas dra mest nytta av strömmen.

Det andra hindret är ett område med lätta vindar som med allra största sannolikhet kommer att komprimera avståndet mellan båtarna. Ledartrion Dongfeng, Abu Dhabi Ocean Racing och Team Brunel tvingas titta bakåt och hålla koll på MAPFRE och Team Alvimedica samtidigt som Team SCA får en chans att slå sig in i klungan.

Samtidigt har Race Village i seglingstokiga Newport öppnat och snart kommer Volvo Ocean Race för första gången någonsin till staden.

– På Team SCA finns det fyra amerikanskor och det är något speciellt med att segla hem – speciellt att segla hem i Volvo Ocean Race, säger Team SCA:s Onboard Reporter Corinna Halloran från USA.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.