29 april, 2015

Rekordmånga kryssningsresenärer väntas till Stockholm

Torsdagen den 30 april startar kryssningssäsongen med fartyget Costa Pacifica. 500 000 resenärer beräknas gästa Stockholm under säsongen och spendera en halv miljard kronor.

Säsongen startar 30 april när Costa Pacifica anlöper Stadsgården. I år beräknas 254 fartyg besöka Stockholms Hamnar innan säsongen avslutas den 21 oktober med fartyget Marco Polo. Nyheter är att Disney Magic kommer till Stockholm tre gånger och att rederiet Viking Ocean Cruises för första gången väljer att komma hit med fartyget Viking star.

Arbetet med att utveckla Stockholm som internationell kryssningsdestination sker inom ramen för Stockholm Cruise Network som drivs av bland annat Stockholm Visitors Board och Stockholms Hamnar.

– Kryssningsresenärerna blir fler än någonsin i år. De 500 000 besökarna beräknas att bidra med en halv miljard kronor till besöksnäringen i Stockholmsregionen, säger Johan Castvall, vd Stockholms Hamnar.

En av satsningarna inom ramen för Stockholm Cruise Network är att få fler fartyg som byter passagerare i Stockholm, så kallade turnaround.

– I år ser vi en ökning av antalet turnarounds, från 42 i fjol till 51 i år. Dessa passagerare är extra viktiga då de stannar i regionen flera dagar, säger Thomas Andersson, vd Stockholm Visitors Board.

Bland turnaroundfartygen kan man beskåda Costa Luminosa som kommer 16 gånger i sommar.

Resenärerna som främst kommer från USA, England, Tyskland och Italien spenderar totalt cirka en halv miljard kronor på hotell, restauranger, sevärdheter och shopping. Antalet fartyg som ligger över natt i Stockholms Hamnar ökar vilket är positivt eftersom resenärerna spenderar mer pengar i Stockholmsregionen.

Fakta internationell kryssningstrafik i Stockholms Hamnar
Antal År 2012 År 2013 År 2014 År 2015 (beräknat antal)
Kryssningsfartyg 275 278 264 254
Varav turnaround 50 47 42 51
Passagerare 469 000 478 000 467 000 500 000

Miljöfakta
• Stockholms hamn är en av få hamnar i världen som har möjlighet att kunna ta emot svart- och gråvatten, det vill säga toalettvatten samt dusch- och diskvatten. Mottagningsanläggningar finns vid alla våra kajplatser i Stockholm och tömning ingår i hamnavgiften. I fjol lämnade runt 70 procent av fartygen sitt avloppsvatten i Stockholms Hamnar. Kryssningsfartygen lämnar dock inte alltid i land, utan har ofta möjlighet att rena vattnet ombord i egna anläggningar.
• Att lämna sopor ingår i avgiften och de som lämnar sorterat får rabatt på avgiften.
• Svaveldirektivet som trädde i kraft vid årsskiftet har medfört att fartygen inte får släppa ut mer än 0,1 svavel.
Alla väntade kryssningsanlöp finns med i fartygslistan på Stockholms Hamnars webbplats samt i appen CruiseSthlm som du laddar ner gratis från Appstore och Google Play för Iphone och Android telefoner.