28 april, 2015

Seglingsfesten fortsätter på Marstrand

Som en del av en sommar som är fullspäckad av stora internationella seglingsevenemang på västkusten kommer en svensk idrottsklassiker tillbaks till Marstrand. 29 juni – 4 juli gör världens bästa matchracingseglare upp i den 21:a upplagan av Stena Match Cup Sweden.

Sedan starten 1994 har Stena Match Cup Sweden vuxit till att bli en av de mest prestigefulla seglingstävlingarna i världen. Med över 100 000 besökare på Marstrand under evenemanget varje år är det en folkfest för både semesterfirare och seglingsfantaster.

– I sommar kommer segling att vara hetare än någonsin och Stena Match Cup Sweden har i många år varit en ledande del av sporten i Sverige. Efter Volvo Ocean Race i Göteborg fortsätter seglingsfesten på Marstrand, säger Erica Berghagen, projektledare på Brandspot AB som arrangerar Stena Match Cup Sweden tillsammans med Göteborgs Kungliga Segel Sällskap.

Evenemanget ingår i World Match Racing Tour, den internationella världscupen i matchracing för herrar, och återigen kommer några av sportens största namn till Marstrands unika seglingsarena.

Utöver de åtta team med tourkort som deltar i alla världscuptävlingar fylls startfältet av flera spännande lag. Den 9-10 maj seglas Volvo Spring Cup i Långedrag där två lag vinner var sin biljett till att segla på Marstrand. Dessutom kommer ett antal lag att tilldelas wildcards till tävlingen och konkurrensen om titeln kommer att vara stenhård.

– Marstrand är den ledande deltävlingen på World Match Racing Tour. Vi fokuserar på att maximera seglares, besökares och sponsorers upplevelse av tävlingen, och med hjälp av starka ideella krafter skapas en unik miljö på Marstrandsön under vecka 27. Årets startfält är som vanligt starkt, där vi bland annat ser två mycket rutinerade svenska team som vi självklart hoppas skall lyckas bra i tävlingen, säger David Granath som är projektledare för Stena Match Cup Sweden på GKSS.

Bland tourkortsseglarna finns Björn Hansens lag som har chansen att vinna Stena Match Cup Sweden för fjärde året i rad. Han utmanas bland andra av den regerande världsmästaren i matchracing Ian Williams och GKSS-seglaren Johnie Berntsson. Dansken Nicolai Sehested, som också seglat Volvo Ocean Race med Team Vestas Wind, och Reuben Corbett från Nya Zeeland är nya namn på World Match Racing Tour och deras lag tillför en hel del ungdomlig energi.

En självklar höjdpunkt under veckan är Childhood Race som arrangeras till förmån för World Childhood Foundation den 2 juli. Då kliver svenska celebriteter ombord matchracingbåtarna tillsammans med proffsseglarna för att kappsegla mot varandra.

Program Stena Match Cup Sweden 2015
Måndag 29 juni – invigning och grundomgång
Tisdag 30 juni – grundomgång
Onsdag 1 juli – grundomgång
Torsdag 2 juli – grundomgång och Childhood Race
Fredag 3 juli – kvartsfinaler och semifinaler
Lördag 4 juli – finalseglingar

Bilden:
Björn Hansen och Ian Williams under finalseglingarna på Marstrand 2014. Foto: Dan Ljungsvik.