27 april, 2015

True Heading levererar AtoN till Stockholm Hamnar

En av Stockholm hamnars viktigaste bojar blir utrustad med en AtoN från True Heading och kommer därmed att öka säkerheten i inloppet till Stockholm.

Stockholms hamnar sjösätter 22 april en ny ankringsboj på Stockholms ström. Bojen som levererats från ett Holländskt företag är försedd med en AtoN AIS transponder från True Heading och är den första som levereras i Sverige i sitt slag och produkten har potential att bli en viktig del i navigeringen i Sverige.

En AIS AtoN (Aids to Navigation) är en AIS sändare som är framtagen specifikt för att göra det enklare och hjälpa till för sjöfarten, på samma sätt som t.ex. fyrar, ljusbojar och prickar finns. En AtoN defineras av IALA som “en extern enhet, eller ett externt system, som är framtagen att fungera som ett hjälpmedel för att öka säkerheten vid navigering för fartyg och båtar”. En AtoN skickar ut sin position och visar till exempel exakt vart en angöringsboj eller ett vindkraftverk ute i vattnet befinner sig.

Bojens AIS transponder kommer att sända ut dess namn (Stockholms strom) och position i AIS systemet och göra bojen bättre synlig för fartyg utrustade med AIS. Användande av AIS på bojar och viktiga sjömärken innebär utökad säkerhet då synligheten ökar oberoende av väder och situation till sjöss. Skulle bojen hamna ur position eller på drift ändras bojens utsända status och aktuell position för att varna sjöfarande om att den inte ligger på sin markerade plats.