21 april, 2015

Glada miner på MAPFRE i ledningen mot USA

MAPFRE (Xabi Fernández/ESP) har lagt en jobbig vecka bakom sig. Teamet ledde Volvo Ocean Race på väg ut från Itajaí i Brasilien och ligger fortfarande etta.

Den spanska båten fick därmed en tidig ledning på denna 5 010 Nm långa delsträcka med målgång i Newport, Rhode Island, USA.

MAPFRE fick ytterligare två poäng till in totalsumma efter ett beslut av den oberoende ISAF juryn på torsdagen förra vecka. Besättningen hade därefter en del bekymmer med sin mast, som de misstänkte hade skadats under den senaste delsträckan.

Teamets landbesättning jobbade dock intensivt i racets eget varvsområde ända fram till fredagen, för att se till att båten var 100 procent för lördagens Team Vestas Wind Itajaí In-Port Race, som vanns av Team Brunel (Bouwe Bekking/NED). Förberedelserna var dock ordentligt gjorda och MAPFRE är stabil.

Kl. 12.40 UTC på måndagen hade båtarna bara kommit 135 Nm uppför Brasiliens östra kust. Endast 5,2 Nm skiljde då mellan första och sista båt. På måndagskvällen låg MAPFRE fortfarande etta med en båtfart på tio knop.

För skepparen Fernández är det skönt att åter ligga med i täten efter att ha vunnit Leg 4 och därefter kommit tvåa i den riktigt seglingen från Auckland till Itajaí.

Igår fick Team Dongfeng problem med sin vattenmakare ombord och tvingas nu tillverka allt vatten till mat och dryck manuellt. Det blir en utmaning i sig eftersom besättningen behöver mycket mat och dryck, särskilt under de kommande veckornas segling i varmare områden.

Båtarna är beräknade att anlända till Newport för sitt enda Nordamerikanska stopover någon gång 6–9 maj efter 17–20 dagars segling.

Trots att Abu Dhabi Ocean Racing har en sju poängs ledning är inget klart än. Det återstår fortfarande 45 procent av poängsumman att segla om under de återstående fyra delsträckorna av totalt nio.

Här kan du hålla koll på ställningen: http://www.volvooceanrace.com/en/watchlog.html