23 mars, 2015

Friluftsmat på nätet

Friluftsmeny.se är en ny sajt med friluftsmat för Sveriges paddlare, seglare, vandrare och cyklister – all god mat för friluftslivet på ett och samma ställe.

Friluftsmeny.se är en ny sajt som erbjuder friluftsmat skapad av Eric Tornblad, författare till storsäljarna Torka mat samt Fjällmat (Calazo förlag). Grundtanken med sajten är att du ska kunna hitta allt från frystorkad mat till handplockade rätter och råvaror för att göra egen friluftsmat.

All mat är kategoriserad så att det är lätt att hitta produkter som passar just din kost eller om du har en allergi. Sortimentet strävar också efter att vara ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. Men menyplaneraren köper du mat för flera dagar med ett par klick! Sajten kommer att öppna den 1:a maj 2015.

Eric Tornblad startar sajten www.friluftsmeny.se som en fortsättning på visionen att ge friluftsfolket god mat ute på tur. Efter att ha gett ut tre böcker om friluftsmat har Eric stor kunskap om vilken mat som verkligen fungerar ute. Det kan till exempel handla om att maten inte har för lång koktid för att spara bränsle på turen.

Webbutiken med friluftsmat har ett stort sortiment med produkter från de stora tillverkarna, till exempel norska Realt Turmat som gör frystorkad mat. Det unika är att Eric även har hittat mat från mindre tillverkare, som Ingmo i Jämtland som gör en lufttorkad risotto på lokala råvaror.

En funktion som väsentligt underlättar för kunden är menyplaneraren, en funktion med förvalda rätter som går att anpassa efter längd på turen, kost eller allergi. Med ett par musklick kan du köpa mat för flera dagar. Filtreringen på sajten gör det enkelt att exempelvis hitta mat som är gluten- eller laktosfri. En efterfrågad funktion från alla personer som har någon form av allergi eller som äter en speciell kost.

Många som är ute i naturen gör sin egen mat, därför är det naturligt att sajten även har torkade råvaror samt torkugnar och vakuumapparater för att torka och packa själv. Eric menar även att det känns viktigt att en stor del av produkterna på Friluftsmeny.se är ekologiska, vissa har även märkningen Fairtrade.

– Att ta ansvar för hur maten produceras känns extra viktigt när man vistas i naturen säger han.