7 mars, 2015

Besök ”minibåtmässan” och följ med på en tidsresa

Nu finns handgjorda modellbåtar på Skeppsholmen efter båtmässan. Det handlar om handgjorda och skalenliga modellbåtar. Om klassiska träbåtar och moderna segelbåtar som byggs för hand.

I Promero Boats monter får du som besökare vara med om en tidsresa som tar sin början på 1880-talet med Sandkilen Helmi och skolsegelfartyget Ellen, via 1900-talets ångbåtsfartyg Norrskär och Blidösund, till de snabbgående motorbåtarna Loris, Wiking X, J Craft. Resan avslutas med en modell av den toppmoderna segelbåten Malö 47.

– Efter att ha erbjudit gamla klassiska båtar och fartyg samt moderna segel- och motorbåtar i över sex år ser vi att efterfrågan bara ökar. Båtsäsongen är kort i Sverige och att kunna visa och beskåda sin favoritbåt år visar Promero Boats över 15 modellbåtar från olika tidsepoker i sin monter. Vi ser dessutom allt större efterfrågan att använda modellbåtar att pryda sitt hem med som en vacker inredningsdetalj, berättar Gustaf Uggla, grundare av Promero Boats.

I den anrika Skeppshandeln Tackel & Tåg på Skeppsholmen finns Promero Boats med över 30 olika modellbåtar från olika tidsepoker. Bakom varje modell ligger många arbetstimmar:

– Modellbåtarna byggs skalenligt för hand med stor detaljrikedom, en enda modell tar upp till 200 timmar för en hantverkare att färdigställa. De klassiska träbåtarna byggs huvudsakligen av skickliga hantverkare i vår verkstad i Vietnam. Detaljerna och en sista hand lägger vi i Sverige på Skeppsholmen där vi också har showroom året runt, säger Gustaf Uggla.

Årets nyheter som presenteras på Båtmässan inkluderar bland annat ångfartygen Norrskär och Strömmas fartyg; Gustafsberg VII, Stockholm och Östanå. Vidare har även en modell av Wiking X, C G Petterssons mest kända båt, tagits fram.

Wiking X
Wiking X – troligen C G Petterssons mest kända båt – framför allt därför att Pettersson 1925 gjorde en omskriven resa runt Skandinavien med denna båt. Syftet med resan var i första hand att göra reklam för Pentamotorn som installerats i Wiking men C-G ville också marknadsföra sig som konstruktör genom att visa upp Wiking längs kusten. Wiking X är en 9-metersbåt, förruffad och med ett fällbart skott i mitten av sittbrunnen. Modellen är byggd efter originalritningar och mäter 75 cm och är i skala 1:12.

Snipa
Snipan är en rodd- och segelbåt som traditionellt använts till fiske och transporter av olika slag. Båten kännetecknas av en spetsig för och en spetsgattad, något rundad akter. Förlagan till Promero Boats handbyggda helmodell – som nu erbjuds i skala 1:10 (55 cm lång) – byggdes av båtbyggare Erik Karlsson i Stjärnvik på Svartö 1930.

Gustafsberg VII
Gustafsberg VII byggd 1912 på Oskarshamns Mekaniska Verkstad ägs idag av Strömma kanalbolag med hemmahamn vid Nybrokajen. Hon motoriserades 1985 och ångmaskinen finns idag i original att beskåda på Oskarshamns Sjöfartsmuseum. 1964 sjönk fartyget och köptes senare av två studenter i Stockholm och hon var åter i drift 1966. Efter 1973 sattes hon i trafik på traden Stockholm Gustavsberg. Modellen är framtagen tillsammans med Strömma Kanalbolag och mäter 71 cm och är i skala 1:48.

Info: www.promeroboats.se