6 mars, 2015

Numarine lanserar konceptyacht på 40 m

Turkiska Numarine är föregångare vad gäller design och nya idéer för större motorbåtar och yachter. 40XP Series är deras senaste konceptbåt, som ger en antydan om vad som kommer de närmaste åren i fråga om material, detaljer, design och olika finesser.

Numarine har samarbetat med designern Can Yalman för att ta fram den här yachtens radikala linjer. Det är inget för dem som vill vara anonyma i skärgården. Tvärtom kommer den här yachten att dra till sig allas blickar.

– Numarine ger sig in på ett helt nytt område med en ny division som vill skapa något helt nytt. Vi vänder oss till den globala marknaden för att få mer fart i vårt varumärke, säger Numarines ordförande, Omer Malaz.

– Det har varit en oerhörd ökning på marknaden för yachter med lite mer äventyrsdesign och båtar för längre kryssningar. Yachterna måste ändå ha rätt design och vara mycket lyxiga för att tilltala kunderna och det är något vi siktar på.

Den första båten i XP Series, 40XP, har ett stålskrov i kombination med en lätt kompositöverbyggnad. Ombord finns bland annat en stor ägarkabin med full bredd över hela båten samt balkonger både om styrbord och babord, walk in closet och dubbla badrum. Här finns också två VIP-kabiner och två gästkabiner plus utrymmen för besättning i tre kabiner, gym, fyra barer (!), bastu med mera.

Numarine är baserat i Istanbul. Med en total produktionsyta på 35 000 m2 kan varvet bygga upp till 50 yachter på 55–130 fot per år. Företaget grundades av Omer Malaz.

Tekniska fakta
Längd ö a: 39,80 m
Längd v l: 37,55 m
Bredd: 8,50 m
Djupgående: 2,05 m
Deplacement: 290/300 ton
Toppfart: 14 knop
Marschfart: 12 knop
Bränsle: 45 000 liter
Vatten: 7 500 liter
Motorer: 2 x Caterpillar Acer 32 à 736 kW vid 1800 rpm

Info: www.numarine.com