6 mars, 2015

Anders Wahlgren 2015 års mottagare av Vasamuseets Vänners pris

Vid en ceremoni 2 mars på Vasamuseet i samband med Vasamuseets Vänner Årsmöte tilldelades konsthistorikern, manusförfattaren och regissören Anders Wahlgren Vasamuseets Vänners pris för 2015. Anders Wahlgren erhöll priset, 50 000 kr, för sin gärning med filmer kring Vasa och mycket annat.

Motiveringen till priset är att Anders Wahlgren genom sina filmer bidragit till att kunskap om Vasa och det tidiga 1600-talet fått stor spridning, i Sverige såväl som utomlands. Mot bakgrund av bilden av en gryende stormakt ligger filmernas fokus på enskilda individer. Här får människor som levde för nära 400 år sedan liv, och personer från både samhällets topp och från dess botten träder fram som verkliga människor av kött och blod. Därigenom har Wahlgren ökat förståelsen för den tid som skulle ha blivit Vasas och de människor som byggde och bemannade skeppet.

Anders Wahlgren är konsthistoriker, manusförfattare och regissör. Wahlgren har gjort ett hundratal filmer, både dokumentär och spelfilmer för bio och tv. Wahlgren har fått flera priser och utmärkelser både svenska och internationella. Senast Stockholms stads St:Eriksmedalj i blått band och juryns stora pris på filmfestivalen i Montreal för filmen Sigrid och Isaac. Han är också känd för sina många stadsfilmer som Staden i mitt hjärta och senast Spelet om Stockholm

– Det känns så härligt för Vasa och skeppet ligger mig så varmt om hjärtat sedan jag första gången var ombord i samband med bärgningen 1961. Det har varit så roligt och intressant att få tränga in i denna spännande historia, allt sedan jag gjorde den första filmen för museet redan 1977 och nu den senaste långa versionen Vasa 1628 – människorna skeppet och tiden, samma titel hade min bok som kom ut 2011. Dessutom har min långa Vasa film för tv nu sålts och visats i mer än tio länder. Det var särskilt roligt att chefen för Vasa museet Magnus Olofsson berättade att efter min film visats i SVT 2012 slogs publikrekord på Vasamuseet och internt beskrivs det som “wahlgreneffekten”, säger Anders Wahlgren, 2015 års pristagare.

– Jag vill gratulera Anders Wahlgren som är en mycket värdig mottagare av vänföreningens pris. Wahlgrens gärning har väsentligt ökat förståelsen för Vasa och tidigt 1600-tal. Filmerna ger även tittarna ett ökat intresse av att vilja lära sig mer, säger Bertil Björkman, ordförande för Vasamuseets Vänner.