13 februari, 2015

IPS för vanliga drev – Volvo Penta Forward Drive

Nytt revolutionerande koncept inom marina drivsystem – nya Volvo Penta Forward Drive (FWD) presenterades första gången vid ett exklusivt event på båtmässan Miami International Boat Show.

Volvo Penta FWD har dubbla motroterande framåtriktade propellrar och drev med justerbart trim. Det innebär oanade möjligheter vid vattensportaktiviteter. Denna patenterade, innovativa konstruktion innebär att båten dras fram genom vattnet i stället för att tryckas fram. Därmed hindras inte vattenflödet till propellrarna på något sätt.

Detta rena och effektiva drivsystem ger överlägsen respons, acceleration, bränsleekonomi och mångsidighet. Det möjliggör en mängd olika aktiviteter bakom båten, till exempel wakesurfing och wakeboarding. Förarna kommer också att kunna anpassa svallet till olika svårighetsgrader. De kan även känna skillnaden i form av snävare girar i höga hastigheter liksom känsligare manövrering och tilläggning i låga hastigheter. Dessutom ger framåtriktade DuoProp med motroterande propellrar ett branschunikt, symmetriskt svall för wakeboarding och symmetriska vågor för wakesurfing på valfri sida.

– FWD är en del av vårt Easy Boating-initiativ. Med denna nya spännande teknik kan hela familjen ha kul i vattnet och fler människor kommer att lockas till båt- och vattensporter, säger Ron Huibers, vd för Volvo Penta of the Americas.

FWD minskar också buller- och vibrationsnivåerna och man slipper besvärande rök på däck, eftersom avgaserna från motorn släpps ut under vattenytan under båten. Den justerbara tiltfunktionen gör det enkelt att trimma båten för bästa möjliga bränsleeffektivitet och komfort vid marschhastighet. När drevet är nedtrimmat i viloläge befinner sig de framåtriktade propellrarna under båten, vilket underlättar om man vill fiska och bada vid båtens akter.

– Volvo Penta har en stolt tradition av innovationsarbete inom båtbranschen sedan många år. Våra skickliga ingenjörer låg bakom det första Aquamatic-drevet, första DuoProp och Volvo Penta IPS med framåtriktade propellrarna. Nu har vi kombinerat de här tre lösningarna och skapat ytterligare en banbrytande innovation som vi lanserar under produktnamnet FWD, säger Huibers.

Volvo Penta Forward Drive, kombinerat med våra nya bensinmotorer för marint bruk, är en oslagbar kombination för alla båtbyggare, eftersom den möjliggör högre hastigheter och bättre prestanda med en mindre och lättare motor. Motorn och drivsystemet är dessutom enklare att installera och underhålla, med lättåtkomliga servicepunkter. Återförsäljare och båtägare har också fördel av att många reservdelar är gemensamma för hela motor- och drevprogrammet.

Framförallt får båtbyggarna, återförsäljarna och kunderna fördelen med en helintegrerad lösning, från styrning till drivning, konstruerad och byggd av en enda tillverkare – som har rykte om sig att ha hög kundnöjdhet och god eftermarknadsservice.

Nya Volvo Penta Forward Drive och bensinmotorer täcks av Volvo Pentas branschledande 2+3 fabriksgaranti och program för utökad garanti.

Volvo Penta Forward Drive har testats och utvecklats i samarbete med flera framstående båtbyggarpartner. Nya båtmodeller med FWD kommer att bli tillgängliga från mitten av 2015.