12 februari, 2015

Dragande drev från Volvo Penta

Dragande drev är det allra senaste från Volvo Pentakill. Det var i USA som sterndrive först presenterades i skiftet mellan 50- och 60-talet och det är på den pågående båtmässan i Miami som det svenska företaget presenterar ännu en revolution för motorbåtar.

Idén är kanske inte helt ny (Crescent och Volvo Penta presenterade något liknande för årtionden sedan), men det är troligen nu som förutsättningarna är de allra bästa. Volvo Penta har lång erfarenhet av vanliga, skjutande drev och efter tio år med IPS har företaget bevisat att det går att använda dragande drev.

Den allra första versionen av nya Volvo Penta Forward Drive (FWD) presenterades vid en exklusiv pressvisning 11 februari på Miami International Boat Show. Det är ett helt nytt koncept, som öppnar nya möjligheter för Volvo Penta.

Volvo Penta FWD innebär dubbla, motroterande propellrar och justerbart motortrim. Ungefär som på ett vanligt drev alltså, med den avgörande skillnaden att drevet drar båten fram i vattnet i stället för att skjuta på. Enligt Volvo innebär det en rad fördelar, bland annat vad gäller acceleration och bränsleekonomi.

Vi återkommer när vi har fler detaljer.

Info: www.volvopentaforwarddrive.com