12 februari, 2015

Guldläge för Team SCA i Indiska Oceanen

Fyra dagar efter starten i Sanya har fältet splittrats i två delar i och med att Team SCA och Team Brunel valt en egen rutt. Men trots att de ligger efter just nu kan deras position i norr ge dem stora fördelar de kommande dagarna.

Senaste positionsrapport: 1100
Ledare: MAPFRE
Hastighet: 
10–16 knop
Vind: NO 7–10 m/sek

Den fjärde etappen från Sanya till Auckland har varit den mest spännande hittills i Volvo Ocean Race 2014-15. Efter drygt två kämpiga dygn av segling i motvind och tuffa vågor nådde fältet Luzonsundet i tisdags. Fältet var då fortfarande samlat i en klunga med 13 sjömil mellan ledande Dongfeng och Team SCA på sjätte plats.

Strax efter lunchtid i tisdags valde Team SCA att slå norrut och en stund senare valde nederländska Team Brunel samma väg medan resten av fältet fortsatte österut. Att segla norrut är i princip motsatsen från raka vägen till Auckland men också ett taktiskt beslut som kan betala sig i längden. Som mest var Brunel och SCA 140 sjömil bakom täten där de tog sig norrut mot Taiwan.

Det avståndet har nu krympt till runt 30 sjömil samtidigt som lagen i norr är snabbare än sina konkurrenter enligt de senaste positionsrapporterna.

– Om ett par dygn får vi veta om vi spelat våra kort rätt. Antingen kommer vi då att vara före eller lika med de andra båtarna. Därför tycker vi det är en risk värd att ta, säger Team SCAs navigatör Libby Greenhalgh.

Under passagen genom sundet höll sig de övriga båtarna väldigt nära ön Luzon. I en batalj med många slag igår natt till förlorade Dongfeng ledningen. MAPFRE har en knapp ledning men kvartetten befinner sig fortfarande inom 5 sjömil från varandra. De börjar snart göra sig redo för halvvindssegling söderut och på varje båt finns en oro för att SCA och Brunel kan skaffa sig ett betydande försprång de kommande dagarna.

– Alla packar om båten och förbereder sig för tio dagar av segling för babords halsar när vi spurtar mot Salomonöarna. Vi hoppas bara att vi inte tappar för mycket på båtarna i norr, rapporterar Matt Knighton som är Abu Dhabi Ocean Racings Onboard Reporter.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.