10 februari, 2015

Hänsynslöst race i Sydkinesiska sjön

Fältet i Volvo Ocean Race seglar nu österut mot Luzonsundet i motvind – det betyder stora vågor, mängder med vatten som sköljer över däck och sjösjuka.

Senaste positionsrapport: 0800 (CET)
Spridning i fältet: 14 Nm
Ledare: Dongfeng Race Team
Hastighet: 
11 knop
Vind: NO 11 m/sek

Den fjärde etappen av Volvo Ocean Race 2014-15 inleddes i söndags med gasen i botten. Efter att ha lämnat Sanya och rundat Buddhastatyn vid Guan Yin vände båtarna österut med siktet inställt på sundet mellan Taiwan och den filippinska ön Luzon. Med mötande vind hela vägen dit blir resan skakig, blöt och långt från bekväm. Många lag har rapporterat om sjösjuka seglare ombord.

– De senaste timmarna har utan tvekan varit de tuffaste i tävlingen hittills, rapporterade Dongfengs Onboard Reporter Sam Greenfield under måndagen.

– Efter att rundat Buddhastatyn i söndags har den mötande vinden förvandlats från mild och behaglig till elak och hänsynslös. Hänsynslös i den meningen att oförutsägbarheten i vad som ligger framför oss är överväldigande. Det finns ingen rytm i vågorna.

Martin Strömberg på Dongfeng Race Team tvingades under måndagen laga revor i ett försegel som gått sönder i ett segelbyte. Laget har annars fått en bra start på etappen och leder nu knappt över tvåan Abu Dhabi Ocean Racing. Det är fortfarande långt kvar till etappmålet i Auckland och det skiljer inte mycket mellan ettan och Team SCA på sjätte plats.

– Trots den tuffa livsstilen tävlar vi 100 procent hela tiden ombord på Team SCA, säger svenskbåtens skeppare Sam Davies.

Men vindriktningen är ändå mer gynsam än väntat och troligtvis klarar sig båtarna till Luzon utan att behöva göra några slag. Inom ett dygn kommer de att sikta norra Filipinerna och när de lämnat Sydkinesiska sjön bakom sig väntas det blir något lättare förhållanden.

Men då måste också avgörande beslut fattas. Antingen fortsättätter man segla mot öst eller nordöst i jakt på mer vind eller så väljer man en mer direkt väg och styr söderut mot Salomonöarna.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.