7 februari, 2015

Sjöräddningssällskapet värd för Båtmässans sjösäkerhetsdag

Söndagen den 8 februari har Båtmässan i Göteborg vigt åt sjösäkerhet. Sjöräddningssällskapet står värd för dagen, och bjuder på en mängd intressanta föreläsningar. Bland annat berättar de om resultaten av sin uppmärksammade livflotteövning ihop med Chalmers och om banbrytande innovationer inom sjösäkerhetsområdet. Medlemmar i Sjöräddningssällskapet går två för en.

Sjöräddningssällskapet kommer också att berätta om nya sjösäkerhetsinnovationer, hur kroppen reagerar om du faller i kallt vatten och om en sjöräddningsmodell som beundras i hela världen. Moderator för dagen är Robert Aschberg.

Dagens program i korthet:
Hur funkar svensk sjöräddning? Noomi Eriksson, Sjöfartsverkets direktör för Sjö- och flygräddning och Rolf Westerström, VD på Sjöräddningssällskapet, berättar om den internationellt erkända svenska modellen för sjöräddning och vilken roll den ideella föreningen Sjöräddningssällskapet spelar.

Hur kall kan en människa bli? Med utgångspunkt i det uppmärksammade fallet då en flicka som hittades i havet med 13 graders kroppstemperatur räddades till livet, berättar överläkare och ambulanssköterskor om hur kroppens funktioner påverkas vid nedkylning och varför havet kan vara farligt kallt även sommartid.

Hur gör man om man behöver hjälp till sjöss? Ibland är olyckan framme och man behöver en hjälpande hand till sjöss. En av sjöräddningsledarna på Sjö- och Flygledningscentralen berättar hur man larmar, vad man ska tänka på och hur centralen agerar vid larm.

Det hände oss! I november i fjol var Christer och hans dotter ute på en båttur utanför Tjörn, när deras motorkatamaran plötsligt slog runt. De kastades ur båten och hamnade i det iskalla vattnet. Från scen berättar de nödställda, och sjöräddarna som kom till deras undsättning, om händelsen som tack vare en bilist på Tjörnbron fick ett lyckligt slut.

Innovationer som kan rädda liv. Vad görs för att få fritidsbåtslivet och handelssjöfarten säkrare i framtiden? Sjöräddningssällskapet undersöker just nu bland annat hur drönare skulle kunna användas i sjöräddning. Vi berättar också om vår massräddningsmodell FIRST, metoder för att rädda många personer ur vattnet samtidigt vid större olyckor.

Elva personer, en flotte, 30 timmar. I ett unikt försök i våras testade Sjöräddningssällskapet tillsammans med Chalmers Tekniska Högskola hur det verkligen är att evakueras till en livflotte och bli sittande där utan att veta när hjälpen kommer. Nu presenteras resultaten av försöket. Besökarna får träffa testpersonerna och själva prova hur trångt det faktiskt är ombord på en livflotte.