5 februari, 2015

Nya superyachten ”Kometa” god för 30 knop

Den nya superyachten ”Kometa” är det största fartyget hittills från holländska Heesen Yachts. Den 70 m långa yachten ska levereras till sin ägare våren 2016. Hon är försedd med rejäla MTU dieselmotorer, som ger en toppfart på drygt 30 knop.

Yachten har en total däcksyta på cirka 357 m2 fördelat på fyra däck. Därmed har denna moderna superyacht plats för både lyx och bekvämlighet i toppklass för upp till tolv passagerare.

Kometa får även imponerande prestanda. Trots yachtens storlek ville ägaren att hon skulle nå en toppfart på minst 30 knop. Heesen lyckades nå detta tack vare ett lättviktsskrov i aluminium med en innovativ och snabb skrovform, kallad fast displacement hull form (FDHF). Skrovformen ger både bra stabilitet bra prestanda samtidigt som bränsleekonomin är bra. Enligt varvet drar Kometa cirka 20 procent mindre bränsle än andra, jämförbara yachter.

Skrovet drivs med två stycken 20V 4000 MTU dieselmotorer, som driver via fasta axlar. Fartyget har även Rolls-Royce vattenjet, som är monterad mellan de två propellrarna. Med hjälp av en MTU 16V 4000 motor ger enheten den extra kraft som behövs för att nå över 30 knop toppfart.

Det är alltså samspelet mellan de olika motorenheterna och skrovets design som gör att fartyget når över 30 knop, vilket är något alldeles extra för en så stor yacht.

Heesen yard är välkänt i yachtkretsar. På 80-talet blev de välkända med den 38 m långa yachten ”Octopussy” som var med i Bond-filmen med samma namn. Idag är varvet en av världens ledande byggare av yachter i både aluminium och stål. Föregångaren till ”Kometa” är den 65 m långa ”Galactica Star”. Samtliga yachter från varvet utrustas exklusivt med MTU dieselmotorer.