28 januari, 2015

Göteborgs enda båtbyggeri flyttar

Efter 25 år på Tredje Långgatan i Göteborg flyttar nu Torsten Sörvik sin verksamhet till modernare lokaler på Ringön. Det är inte bara en flytt utan även en föryngring då båtbyggaren Viktor Hadartz, hälften så gammal som Torsten, är med i det nybildade bolaget som heter Sörvik & Hadartz Båtbyggeri AB.

Verksamheten består av träbåtsrenovering, båtdesign, projektledning och nybåtsproduktion. I de nya lokalerna finns snickeri, separat måleriavdelning och en smedja.
– Vi har levererat båtar till kunder i både Dubai och Holland, säger Pelle Fälth på Båtbyrån, som samarbetat med Torsten i över tio år.
Förutom one-off byggen så byggs sen några år segelkanoter efter Torstens design. Båtarna säljs och marknadsförs av Båtbyrån som även säljer robusta aluminiumbåtar och riktiga långfärdsseglare från Holland.
Torstens segelkanoter tar avstamp i en gammal tradition och han har designat och byggt en mycket modern, snabb och lättanvänd segelkanot eller dagseglare. Den heter TEJST, vilket är bohuslänska för Tobisgrissla, och den är konstruerad efter D-kanotregeln. Tack vare moderna material, avancerad byggteknik och höga kvalitetskrav har kanotseglingen fått ett nytt liv.
Tejst är trailerbar och kan seglas av en eller två personer, med lite camping-vana går det även att övernatta. Masten, som är av kolfiber, väger bara 6 kg, bly-barlasten utgör 50% av totalvikten och är urtagbar, således har man en båt som är mycket lätt att hantera och underhålla.
Tillsammans med Båtbyrån ställer Sörvik & Hadartz Båtbyggeri ut en Tejst på Båtmässan i Göteborg 31 jan – 8 februari. I montern visas även exempel på olika renoveringsprojekt.
Tekniska fakta Tejst
Längd: 6,00 m
Bredd: 1,50 m
Djup: 1,29 m
Vikt: 380 kg
Barlast: 180 kg
Segelyta: 13 kvm
Pris: 295 000 kr
Info: www.batbyran.se