3 januari, 2015

Volvo Ocean Race har lämnat Abu Dhabi

Idag klockan 11:00 svensk tid gick startskottet för den tredje etappen av Volvo Ocean Race 2014-15. Delsträckan från Abu Dhabi till Sanya, Kina innehåller en rad unika utmaningar och potentiella faror.

Starten för etappen gick i tät dimma utanför i Abu Dhabi och det var Abu Dhabi Ocean Racing som kom iväg bäst. När båtarna lämnade åskådarbåtarna bakom sig efter att ha seglat en kort bana nära hamnen var det hemmalaget som låg i täten med Dongfeng Race Team och Team SCA närmast bakom.

– Det kommer att vara lätt vind de första dygnen. Det kommer att vara jämt och väldigt taktiskt, meddelade Abu Dhabi Ocean Racings brittiska skeppare Ian Walker innan starten.

Team SCA imponerade stort igår när de vann In-Port Racet i Abu Dhabi och nu siktar svenskbåten på en topplacering även i en delsträcka.

Dongfeng Race Team har varit tävlingens största utropstecken hittills och ligger i toppen av tabellen på samma poäng som Abu Dhabi Ocean Racing och Team Brunel. Lagets svenska seglare Martin Strömberg står över den tredje etappen för att få extra vila och för att ge plats åt en tredje kinesisk seglare ombord på båten.

– Det har varit hårt jobb under de första etapperna och det ska bli skönt att bli ordentligt utvilad men jag ser fram emot att vara tillbaks ombord i den fjärde etappen, säger Martin Strömberg.

Team Vestas Wind kommer inte till start i den tredje etappen efter att de skadade sin båt i en grundstötning under den andra etappen. Båten har sedan dess räddats från revet där den låg grundsatt. Igår meddelade laget att de planerar att laga den skadade båten och återvända till tävlingen i juni.

Etapp 3 Abu Dhabi – Sanya
Under den tredje etappen kommer båtarna lämna mellanöstern för att ta sig förbi Indien, genom Malackasundet, passera Singapore och sedan segla norrut mellan Vietnam och Borneo upp till Sanya på den kinesiska ön Hainan.

Efter att de lämnat persiska viken blir det segling i monsunvindar ner mot Indiens sydspets och Sri Lanka. Därefter blir det ett taktiskt spel i lätta vindar på väg österut. Det svårnavigerade Malackasundet är ett av världens mest trafikerade områden och med oberäknelig vind och grunda vatten vilar ett tungt ansvar på lagens navigatörer. Varje dag i Malackasundet är unik.

Även seglingen norrut mot Kina är oberäknelig och de sista dygnen fram till Sanya kommer antagligen bestå av tuff segling i motvind. Målgången är beräknad till 24-28 januari och etappen är 4642 sjömil lång.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på väg runt jorden och avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.