10 december, 2014

KBV:s nya stationsbyggnad i Västervik invigd

Med nya och bättre lokaler satsar Kustbevakningen vidare i Västervik. Stationschef Pär-Åke Eriksson och generaldirektör Lena Jönsson invigde på måndagen den nya stationsbyggnaden.

De fjorton i personalen på kuststation Västervik satsar vidare med en ny och mer ändamålsenlig byggnad. Från Västervik når Kustbevakningen primärt vattnen i Norra Kalmarsund, farvattnen mellan fastlandet och Gotland och Tjusts, Västerviks och Misterhults skärgårdar.

Kustbevakningen kombinerar huvuduppdraget miljöräddning till sjöss med uppdrag åt många andra myndigheter. Dagligen sker samverkan med till exempel Räddningstjänsten och Polisen. Vikten av samverkan blir extra tydlig på mindre orter.

– Vi och våra samverkande myndigheter blir starkare tillsammans. Samverkan och goda relationer skapar trygghet, säger Pär-Åke Eriksson.

Kustbevakningens generaldirektör Lena Jönsson lyfter fram samverkan med Västerviks kommun.

– Vi vet att det vi kan göra till sjöss genom att kombinera miljöräddning med sjöövervakning sparar mycket resurser jämfört med om arbetet görs på land. Att hantera till exempel miljöutsläpp inne vid land är både dyrare och svårare än ute till havs. Det här är kostnader som direkt hade förts över på kommunerna om vi hade behövt skära i vår verksamhet. Jag är glad över att vi kommer att finnas kvar i Västervik, säger generaldirektör Lena Jönsson.

Foto: Kustbevakningen.