27 november, 2014

Tropisk storm kan bli expressresa till Abu Dhabi

Abu Dhabi Ocean Racing håller fast vid ledningen i den andra etappen av Volvo Ocean Race 2014–15. Men konkurrenterna är hack i häl när fältet kryssar sig österut i Indiska Oceanen och står inför ett avgörande beslut. Ska de undvika eller dra nytta av den tropiska storm som väntar?

Senaste positionsrapport: 14:00 (CET)

 

Ledande båt: Abu Dhabi Ocean Racing 

Hastighet: 11–14 knop
Avstånd mellan täten och sista båten: 18,1 Nm
Vind: NO 7–10 m/sek

Abu Dhabi Ocean Racing och deras skeppare Ian Walker tog ledningen i måndags kväll. Medan de övriga sex båtarna tvingades segla genom högtryckstrycksområde med lite vind drog Abu Dhabi Ocean Racing nytta av starkare vindar längre västerut.

Sedan igår förmiddag är fältet på väg österut i motvind och mellan manövrar och segelbyten har det inte lämnats mycket tid över för vila. Abu Dhabi har återanslutit till den täta klungan och sexan Team Vestas Wind låg mitt på dagen endast åtta sjömil bakom dem. Svenskbåten Team SCA hade då kämpat sig tillbaks till att endast ha 18 sjömil upp till täten.

Spanska MAPFRE, som slutade sist i den första etappen, har visat framfötterna och hade tillfälligt ledningen under natten. Martin Strömbergs Dongfeng Race Team har slagits med nederländska Team Brunel om tredjeplatsen och i den senaste rapporten hade Dongfeng Race Team övertaget. Det skiljde dock endast 0,1 sjömil (ca 180 meter) mellan båtarna.

Väster om Madagaskar byggs nu ett lågtryck upp med mycket kraftiga vindar som sannolikt kommer korsa båtarnas bana. Det har varnats för att vädersystemet kan utvecklas till en tropisk storm eller till och med en cyklon med vindstyrkor på runt 35 m/s.

– Det är kraftig vind men den har rätt riktning för oss och den kan hjälpa oss att ta oss snabbt norrut, säger Charles Caudrelier som är skeppare på Dongfeng Race Team.

Ingen Volvo Ocean 65:a har testats i de vindstyrkor som det nu varnas för och att ge sig in i stormen innebär en risk för båtskador. Den som väljer att undvika de hårda vindarna kan vara säkrare på att hålla sin båt hel, men de kan också tappa ett stort avstånd till de risktagare som hoppas på en expressresa norrut till etappmålet Abu Dhabi.

– Personligen tror jag att båtarna kommer att använda sig av de gynnsamma medvindsvinklarna på vädersystemets västsida, säger tävlingens officiella meteorolog Gonzalo Infante.

Vad lagen väljer att göra kommer att bli tydligt under det kommande dygnet. Svaret blåser i vinden och fortfarande återstår 3500 sjömil utav etappen från Kapstaden till Abu Dhabi. Målgången är beräknad till i mitten av december.