30 oktober, 2014

Vinnande bild på Sarpen

Wiki Loves Monuments, enligt Guinness rekordbok världens största fototävling, pågick under september. Nu har vinnarna i den svenska deltävlingen utsetts. Förstapriset går till Elin Kellersson, för hennes bild på det k-märkta fartyget Sarpen, med hemmahamn i Simrishamn.

Tävlingen, där alla är välkomna att delta, fokuserar på våra kulturskatter. Tanken är att samla in bilder på kulturhistoriskt intressanta platser och byggnader över hela världen. I Sverige ingår också de 128 fartyg som k-märkts av Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer.
– Det är så roligt att 1800-talsgaleasen Sarpen vunnit hela svenska delen av tävlingen, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet och delansvarig för k-märkningen av fartyg.

Tävlingen är inledningsvis indelad i landstävlingar. I Sverige är tävlingen indelad i kategorierna fornminnen, k-märkta byggnader, arbetslivsmuseer och k-märkta fartyg. En jury utser vinnare i de fyra kategorierna, dessutom går de tio bästa svenska bilderna vidare till en internationell final.

Två fartyg får vara med och representera Sverige i den internationella tävlingen. Förutom Sarpen finns en bild på ångfartyget Ejdern, med hemmahamn i Södertälje, med bland finalisterna. Dessutom syns det k-märkta Stockholmsfartyget på Deodar på tredjepristagaren i fartygskategorin.
– Nu hoppas vi såklart att de här fina bilderna kommer ta sig långt i den internationella tävlingen, säger Fredrik Blomqvist.

Bakom tävlingen står Wikimedia, som bland annat ligger bakom det webbaserade uppslagsverket Wikipedia.