30 oktober, 2014

Andrea Holm favorit vid vindsurfing-VM i Florida

På lördags inleds årets vindsurfing-VM i Kona One-klassen i Islamorada, Florida. En av favoriterna är 18-åriga Andrea Holm från KSSS, Stockholm. Tidigare i somras vann hon silver i Kona-EM. I Kona-klassen seglar damer och herrar tillsammans och på startlinjen kommer 115 seglare att stå. Andrea Holm får tuffast möjliga motstånd från ett flertal tidigare världsmästare och olympiska seglare.

Redan förra året var Andrea Holm nära att vinna Kona-VM när det seglades i Quebec, Kanada. Nu hoppas hon på revansch.

– Det känns faktiskt väldigt nervöst. Jag vet att det är många riktigt duktiga seglare med och konkurrensen blir stenhård, berättar Andrea.

– Men, jag siktar högt. Jag är väldigt revanschlusten efter förra årets VM i Kanada då jag missade guldet på grund av en försmädlig tjuvstart. Jag har förbättrat mig på alla plan under säsongen, inte minst hårdvindsseglingen, fortsätter Andrea.

Höjdpunkterna från sommarens tävlingssäsong för Andrea var en nionde plats i ISAF Youth Worlds (ungdoms-VM) i Tavira, Portugal i den olympiska RS:X-klassen och ett EM-silver i Kona One i Båstad.

Totalt deltar 115 seglare från fem kontinenter i årets VM vilket gör det till det största Kona-mästerskapet någonsin. Ett stort antal tidigare världsmästare från olika vindsurfingklasser kommer att stå på startlinjen.

Förutom Andrea ställer Sverige upp med ett mycket starkt lag. Bland dessa finns Kajsa Larsson (21 år) från Motala Segelsällskap som kom på åttonde plats vid EM i somras och var bästa dam vid VM 2011.

– Vi har haft en målmedveten satsning på våra unga talanger under flera år. Den satsningen börjar nu betala sig, säger Johan Fallenius, ordförande i Svenska Kona One-förbundet.

Kona One är en av världens snabbast växande entypsklasser. Damer och herrar seglar tillsammans och alla har identiska brädor. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så rättvisa förhållanden vid start som möjligt.

För resultat besök:
VM-sajten: http://class.konaone.com/event/210/2014-kona-world-championships
Facebook: Kona One och Kona Windsurfing
Twitter: @konaone och @konawindsurfing

Foton (Sailing Båstad): Andrea Holm.