27 oktober, 2014

Nimbus 305 Coupé – en modern familjebåt

Nimbus 305 Coupé är en helt ny och superfunktionell båt från svenska Nimbus. Robust, smart funktionalitet klädd i tilltalande design och elegant formspråk för familjer, livsnjutare eller inbitna sjöfarare.

Pressmeddelande:

Förutom en rad förbättringar och smarta funktionella lösningar så är det under ytan som den största nyheten gömmer sig en undervattenskropp som gör att båten helt saknar markerad planingströskel och möjliggör komfortabel körning i hastigheter upp till 22 knop.

– Vår ambition är att bygga en tidsenlig superfunktionell Coupébåt med tydliga Nimbusgener för medvetna familjer och erfarna sjöfarare som prioriterar komfort, enkelhet och funktionell design, säger Joacim Gustavsson, chefsdesigner på Nimbus Boats Sweden AB.

Den största nyheten är båtens skrov som är helt nykonstruerat och optimerat för farter i 0 till 22 knop. Det är anpassat för mindre motorer (Volvo Penta D2 och D3) och utformad för gå lika komfortabelt oavsett fart. Den hydrodynamiska formen på skrovet gör att båten helt saknar en markerad planingströskel.

– På Nimbus vill vi att en båt skall gå att köra behagligt i de farter den används. Vi vet att Coupéägarna gärna cruisar fram i 4 till 20 knop där normalt sätt en båt drar upp mycket sjö och har dålig bränsleekonomi. Med 305 Coupé har vi konstruerat ett skrov som har ett behagligt gångläge i hela detta fartregistret. 305:an har ingen egentlig planingströskel utan kan köras med god bränsleekonomi i alla farter. Farten kan anpassas efter rådande sjöförhållande vilket medför högre säkerhet bättre komfort, och största möjliga naturupplevelse, säger Mats Jacobsson, produktutvecklingschef på Nimbus.

305 Coupé blir den nya instegsmodellen i Nimbus populära och prisbelönta Coupéserie med ”sidewalk”. Med ”sidewalk” däckslayout maximeras gångutrymmet på båtens styrbordssida vilket gör det extra enkelt att kliva av och på båten samt vistas på däck samtidigt som utrymmet i cockpit och ruff är extra generöst.

Precis som övriga modeller har 305 Coupé fått ett modernare formspråk, limmade rutor med stor välvd framruta, öppningsbar flushmonterad skjutdörr på styrbordssidan, stora ljusinsläpp och öppningsbara takluckor i salongen. Den flushmonterade sidodörren ger maximal gångbredd och stor dörröppning samtidigt som dörren blir en integrerad del i designen. Sidodörren ger även möjlighet att styra båten eller lägga till ståendes på utsidan.

Vid förarplatsen har ytan maximerats på instrumentbrädan för ge största möjliga flexibilitet. Den kan bestyckas med olika utrustning för bättre att möta individuella behov.

Båten bjuder på ett stort akterdäck som ligger i samma nivå som badbryggan och salongen. Salongen har stora plana ytor och upplevs som ljus och rymlig men mysig tack vare materialdesign. En dinettlösning gör att det finns gott om utrymme för fyra personer och kan enkelt konverteras till en extra dubbelbädd.

Interiört bjuder båten på härlig kvalitet och känsla vad gäller utrymmen och luftighet. Båten har integrerad ventilation, stora öppningsbara portlights som ger extra mycket ljusinsläpp. Tygbeklädda skott i ljust material som också dämpar ljud. Båten har två kabiner fördelat på ”owners cabin” och en sidokabin med gemensam toalett. Sammantaget är 305 Coupé en nutida, superfunktionell båt som med mindre miljöpåverkan som passar perfekt för ett okomplicerat och njutbart liv till sjöss. Båten tillverkas i Sverige av Nimbus eget båtbyggeri i Mariestad. Båten lanseras i januari 2015.

Tekniska fakta
Längd: 9,87 m
Längd skrov: 8,95 m
Bredd: 3,25 m
Vikt: 3 950 kg
Max personer: 8
CE-kategori: B8
Antal bäddar: 6
Bränsletank: 250 liter
Färskvattentank: 150 liter
Hålltank: 80 liter
Startbatteri: 1x12V 77Ah,
Servicebatteri: 3x12V 80Ah
Servicebatteri: 1x12V 77Ah
Motoralternativ: Volvo Penta D3-110, D3-150 och D3-220
Info: www.nimbus.se/305-coupe

Kommentarer

Olof Malmlöf 15:39:17 2014-10-27

Jättefin! Vill ha. Synd bara att mitt båtliv i Stockholms skärgård nästan kräver drev för att komma in i grunda vikar och till klippor.

Pelle 15:49:28 2014-10-27

Kul att den även är optimerad för 0 knop!