18 oktober, 2014

Dongfeng tappar ledningen efter roderskada

Dongfeng Race Team med Martin Strömberg ombord tappade i morse sin ledning i den första etappen av Volvo Ocean Race efter att båten seglat in i ett föremål i vattnet och skadat sitt roder.

Problemen för Dongfeng Race Team började klockan 0210 (UTC) då båten kolliderade med ett oidentifierat föremål i vattnet. Ingen seglare kom till skada med kollisionen orsakade en skada på båtens roder och stora delar av rodret lossnade.

– Vi hade två alternativ, berättar Dongfengs Onboard Reporter Yann Riou. Att installera vårt nödroder eller att ta bort det som fanns kvar av det gamla rodret och sätta dit ett nytt. Vi bestämde oss för att det sista alternativet.

– Thomas (Rouxel) satte på sig en dykardräkt och hoppade i vattnet. Han tog bort resterna av det gamla rodret och satte dit det nya.

Efter reparationsarbetet kunde Dongfeng snart återigen segla i 20 knop. Den kinesiska båtens bekymmer öppnade dock upp för Abu Dhabi Ocean Racing som tog över ledningen men resten är hack i häl. – Vi är besvikna, det känns inte så rättvist men det finns inte så mycket vi kan göra, säger Yann Riou.

Dongfeng Race Team har haft ledningen sedan tidigt på torsdagsmorgonen. Enligt den senaste rapporten ligger de nu nio sjömil bakom ledande Abu Dhabi Ocean Racing.

Här ser du var båtarna befinner sig nu: http://www.volvooceanrace.com/en/virtualeye.html

De sju båtarnas ankomst till etappmålet Kapstaden var till en början beräknad till början av november. Ankomsten väntas nu bli uppskjuten på grund av de lätta vindarna som blåst under den första veckan sedan starten den 11 oktober.