17 oktober, 2014

Årets Miljöhjältar prisas av WWF

Vid Världsnaturfonen WWF:s höstmöte på Ulriksdals slott 16 oktober i Solna hedrades Årets Miljöhjältar: Annika Elmqvist, Linköping, prisas för Klimatriksdag 2014, Henrik Persson från nätverket Rädda Råstasjön i Solna för att bevara en tätortsnära fågelsjö och Gunhild Stordalen från Oslo för hållbar mat i EAT Forum.

Utmaningen Årets Miljöhjälte startades år 2010 för att lyfta fram personer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att bli lite grönare. Årets kandidater var så starka att WWF:s jury enades om att utse tre vinnare:

Annika Elmqvist, Linköping
Annika Elmqvist har dragit igång Klimatriksdag 2014 med 1800-talets folkriksdagar för allmän rösträtt som förebild. Förutom att hon är miljöengagerad är hon barnboksförfattare, serietecknare och dramatiker.

Juryns motivering:
”Med inspiration från medeltidens folkriksdagar samlade Annika 600 personer till klimatriksdag i Norrköping under tre dagar i juni 2014. Ett arbete som också enade 130 organisationer, samlade in 220 motioner, tog de sju populäraste förslagen till riksdagen som slutligen blev till en bok. Allt detta har Annika och hennes team gjort på sin fritid. En sann miljöhjälte.”

Henrik Persson, Solna
Henriks Persson och Nätverket Rädda Råstasjöns arbete har ifrågasatt många hävdvunna sanningar. Det lokala miljöarbetet visar att det finns ett stort engagemang och kampvilja för miljöfrågor mitt i en växande storstad.

Juryns motivering: ”Henrik Persson och nätverket Rädda Råstasjön har tillsammans samlat in över 21 000 namn för att bevara naturen vid Råstasjön. Med starkt engagemang arbetar de för att bevara områdets viktiga fågelsjö och rekreationsområde – och skapat politisk acceptans för att strandnära detaljplaner rivs upp och arbetas om. Henriks och Nätverket Rädda Råstasjöns arbete har potential att bli en viktig modell för hur andra städer kan bevara den biologiska mångfalden och viktiga rekreationsområden i tätorter.”

Gunhild Stordalen, Oslo
Gunhild har startat och driver Stordalen Foundation som initierar och stöttar projekt inom klimat, miljö och folkhälsa – som EAT som förvandlats från ett frukostmöte i Oslo till ett globalt forum i Stockholm.

Juryns motivering: Genom EAT Forum har Gunhild kopplat samman folkhälsa, matförsörjning och miljö och engagerat makthavare från hela världen att delta i en tvådagarskonferens i Stockholm. Med sitt globala perspektiv har Gunhild också skapat EAT-aktiviteter över hela världen – från Abu Dhabi till FNs högkvarter. Detta är bara en liten del av Gunhilds engagemang. Genom sitt arbete och målet att förändra världen är hon en viktig inspirationskälla för såväl näringsliv som för den enskilda individen.