6 oktober, 2014

Ny ordförande för båtmiljörådet

Transportstyrelsen har tagit över ordförandeskapet för båtmiljörådet, som under de tre senaste åren legat hos Havs- och vattenmyndigheten. I rådet ingår 19 myndigheter, organisationer och föreningar som alla har någon form av koppling till båtliv och miljö.

Båtmiljörådet bildades 2008 med syfte att främja ett miljövänligt fritidsbåtliv, bland annat genom ett gemensamt överenskommet program för prioriterade åtgärder som alla medlemmar ska verka för.

Ordförandeskapet för rådet låg de första åren hos Transportstyrelsen, men har under de senaste tre åren innehafts av Havs- och vattenmyndigheten. Nu blir Transportstyrelsen återigen ordförande för båtmiljörådet.

– Vår ambition är att fortsätta att driva båtmiljörådet med samma inriktning som tidigare och satsa på att arbeta ännu mer aktivt, till exempel mer riktad information till båtägare, säger Lina Petersson, ordförande för båtmiljörådet och miljöhandläggare på Transportstyrelsen.

– Det program som rådet tagit fram behöver också ses över kontinuerligt och förnyas så att alla vi som sitter i båtmiljörådet tillsammans kan nå största effekt för båtlivet och miljön.

Medlemmar i båtmiljörådet: Transportstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen, Sjöfartsverket, Sweboat, Svenska båtunionen, Föreningen Gästhamnar Sverige, Göteborgs stad – Miljöförvaltningen, Länsstyrelsen i Stockholms län, Naturskyddsföreningen, Sjösportens samarbetsdelegation, Skärgårdsstiftelsen, Sportfiskarna, Stiftelsen Håll Sverige Rent, Svenska Kryssarklubben, Svenska Petroleuminstitutet, Svenskt Marintekniskt Forum, Sveriges kommuner och landsting samt Västkuststiftelsen.