2 oktober, 2014

Suzuki DF25A och DF30A får 2014 IBEX

Suzukis båda nya utombordsmotorer DF25A och DF30A har fått det prestigefyllda internationella ”2014 IBEX Innovation Award for Outboard Motors”, som delas ut vid den pågående branschmässan International Boat Builders’ Exhibition & Conference (IBEX) i Florida.

Det är åttonde gången som Suzuki får den här utmärkelsen, fler gånger än någon annan tillverkare av utombordare.

IBEX Innovation Awards delas ut till marina produkter som har tydliga nyheter och teknologiska fördelar, som dessutom är kostnadseffektiva för användaren.

DF25A och DF30A vann utmärkelsen tack vare Suzukis fortlöpande ansträngningar ”för att flytta gränserna för vad små utombordsmotorer kan leverera”.

De vinnande finesserna är framför allt Suzukis batterilösa elektroniska bränsleinsprutning, som i sig ger flera fördelar inklusive pålitlig start, snabb acceleration och en jämn gång. Införandet av elektronisk bränsleinsprutning gör också att de här motorerna kan dra fulla fördelar av Suzukis Lean Burn Control System, som bidrar till mycket god bränsleförbrukning.

Trots en rad finesser som till exempel batterilös tändning och Suzukis eget Lean Burn Control System för att säkerställa låg bränsleförbrukning väger motorerna låga 62 kg i sin lättaste version med kort rigg. Med lång rigg ökar vikten med något kg.

Den låga vikten plus en kompakt design gör att de nya motorerna är lätta att stuva undan i båten eller bilen. Det är en klar fördela för utombordare i den här klassen, som används till mindre motorbåtar, jollar och gummibåtar.

En välkommen nyhet är en ventil för att koppla färskvatten och kunna spola ren motorn. En del andra tillverkare har redan denna praktiska finess som underlättar skötseln väsentligt. Bland övriga nyheter märks LED-indikatorer på motorns front.

Nya Suzuki DF25A och DF30A byggs vid företagets fabriker i Thailand. Den första sändningen till svenska kunder är redan på väg och bör finnas tillgänglig under början av båtsäsongen.

Suzuki har fyrtakts utombordare från den lilla bärbara DF2.5 till den mäktiga DF300AP Lean Burn. Företaget firar 50-årsjubileum 2015.