29 september, 2014

Utredning klar om oljepåslaget vid Tjörn 2011

En sjösäkerhetsutredning har genomförts kring kollisionen mellan det maltaregistrerade bulkfartyget Golden Trader och det belgiska fiskefartyget Vidar utanför Thyborön, Danmark den 10 september 2011. Kollisionen ledde till att stora mängder olja drev upp på Sveriges kust i Tjörns kommun.

Pressmeddelande:

Oljepåslaget resulterade i en omfattande operation där Kustbevakningen svarade för oljeupptagningen i havet och Tjörns räddningstjänst och flera andra aktörer för insamlingen av den ilandflutna oljan. Enligt rapporten insamlades totalt cirka 1 300 ton oljekontaminerat material – olja emulgerat med vatten och skräp. Saneringen på land avslutades först sommaren 2013. Den totala mängden utsläppt olja från Golden Trader var enligt rapporten i storleksordningen 500 ton.

Utredningen har letts av Maltas Marine Safety Investigation och Svenska haverikommissionen har deltagit i arbetet. I utredningen behandlas bland andra frågorna:

− Hur kunde ett oljespill utanför den danska västkusten resultera i ett omfattande oljepåslag på Tjörn fem dagar senare utan att oljan hade observerats på dess väg till den svenska västkusten?

− Hur fungerade den svenska räddningstjänsten?

Avtalade larmvägar användes inte
Utredningen visar att danska myndigheter inte använde de larmvägar som ska användas enligt gällande samarbetsavtal mellan länderna och som används vid gemensamma miljöräddningsövningar. Detta fick till följd att olyckan, med påföljande utsläpp, inte uppmärksammades på svensk sida. Danska myndigheter observerade och tog upp olja på danskt vatten, men mängden olja missbedömdes varför inte ordinarie larmvägar användes och ingen långsiktig driftsprognos gjordes.

God samverkan i räddningstjänstarbetet
Utvärderingen av den intensiva räddningstjänstinsatsen i Sverige visar att samarbetet har flutit väl över organisationsgränserna. Involverade organisationer har inte hållit strikt på organisationsansvar, utan hjälpt till där det har behövts. Täta kontakter mellan de olika myndigheterna har lyfts fram som en viktig framgångsfaktor.