29 september, 2014

Fredrik Åstrand vann Scandinavian Race Week

För andra året i rad vann Fredrik Åstrand med besättningen Mattias Mellström, Lena Carlsson, Helena Sundell, Emma Nilsson Keskitalo och Martin Tommysson Scandinavian Race Week. I övriga besättningar återfanns två OS-seglare, flera VM-seglare och ett antal matchracingseglare av rang.

Seglingsledaren och internationella domaren Allen Kostic säger att teamen var mer pålästa än tidigare år, både om de lokala förhållanden och kappseglingsreglerna.

– Det blev bara en enda start med svart flagg under veckan, så även om det var täta starter höll sig alla väl till reglerna. Det är mycket mera racing än cruising under Scandinavian Race Week jämfört med liknande regattor här i Kroatien, säger Allen.

På andra plats kom en stark konkurrent om första platsen, Team Båtsystem och skepparen Bengt Axhede med rorsman Magnus Lundgren, tidigare OS-seglare i 470. På tredje plats kom skeppare och rorsman Björn Smit, med ännu en väl meriterad besättning.

Den fullständiga resultatlistan finns på Facebook enligt nedan. Scandinavian Race Week är en officiellt godkänd regatta av Croatian Sailing Federation. Årets race week samlade 85 seglare i 14 likadana Salona 38:or med deltagare från Sverige, Norge och Finland.

Årets regattaledare, Harald Treutiger, säger:

– Det är kul med en regatta som spänner over en sådan bredd av seglare och att det har varit en kamp om varje plats i resultatlistan. Scandinavian Race Week är en fartfylld tävlingsvecka för den som vill kappsegla i ett härligt klimat med varma vindar och fantastiska racingbåtar. Båtarna vi använder är Salona 38:or. Varje dag är det en ny etapp av tävlingen med både banrace och distansrace för att komma vidare till en ny hamn. Man äter god mat, tävlar och upplever Kroatien.

Både erfarna och mindre erfarna besättningar har möjlighet att delta. Den besättning som vill har möjlighet att hyra in en mycket erfaren kappseglare som coach, vilket skapar förutsättningar för stora personliga utvecklingar. I år har matchracingskepparen Linda Rahm och OS-bronsmedaljören i 470 Therese Torgersson varit coacher på två av båtarna.

Info: https://www.facebook.com/scandinavianraceweek

Foto: Scandinavian Race Week Team.