19 september, 2014

85 m katamaranyacht med maxad design

Den här 85 m långa katamaranen från Nigel Gee tar verkligen ut svängarna inom allt vad design innebär. Konceptbåten heter SWATH och får sin premiär vid Monaco Yacht Show.

Det har blivit allt vanligare att ägarna av riktigt stora yachter vill ha allt med sig ut på sjön. Helikoptrar, vattenskotrar, ubåtar och – förstås – familj och vänner.

För att få plats med allt detta börjar det bli brist på idéer. Men i ”Project L3 från superyachtkonstruktören BMT Nigel Gee och stylisten Rob McPherson kan allt det vara löst för ett tag. Resultatet är den här väldiga katamaranen, som kommer att visas på Monaco Yacht Show.

Det 85 m långa skrovet är anpassat för all tänkbar sorts vattensport. Volymen i båten blir rejält tilltagen tack vare katamaranskrovets stor bredd.

På soldäck finns flera aktivitetsytor med lounger som separata utrymmen när folket ombord vill umgås eller koppla av. I fören finns ett stort förvaringsutrymme för en stor tenderbåt, en offshore racingbåt och ett tvåmans sjöflygplan. När alla båtar och maskiner är sjösatta kan de förtöjas vid sidan av yachten, lyftas med olika vinschar etc…

För framdriften står konventionella dieselmotorer, som ger en toppfart på 20 knop. Det går även att förse båten med CODAG (COmbined Diesel And Gas turbine), vilket uppges ge över 40 knops toppfart.

Prislappen är inte officiell och säkert helt individuell beroende på specifikationer. I de här sammanhangen är det dock extremt dyrt, vilket ofta är en fördel för kundkategorin som gärna berättar hur mycket de har spenderat på sin båt.