19 september, 2014

Nytt bevis på dålig hamnsäkerhet i Käringöns hamn

Den 3 september råkade Birgitta (74) trilla mellan kajen och sin båt i Käringöns hamn. Hon skadade sig både i huvudet och axeln men det största problem var att hon ej kom upp med hjälp av de stegar som fanns vid bryggan.

Hennes man, som också var i vattnet, fick knuffa henne uppåt medan en person på bryggan som såg händelsen drog upp henne i hennes armar. De trästegar som finns i bryggan slutade ovanför vattenytan och träribborna är också väldigt kraftiga att hålla/klättra på. Sjöräddningen Käringön larmades också och kom med sin Rescuerunners men då var Birgitta redan upptagen. Familjen var ute i sin segelbåt som många pensionärer är nu på hösten och sin vana trogen besökte man givetvis Käringön.

Detta fall understryker vad Gunnar Arwidson, tidigare informatör på Sjösäkerhetsrådet och även hamnkapten Käringön, försökt påverka Orust kommun att man inte följer de regler/rekommendationer som gäller i kommunala hamnar. De säger att det var 50 meter skall det finnas fasta räddningsstegar som är utmärkta med reflexer och skall vara 100 cm. under vattenytan vid lågvatten. Man rekommenderar också att det skall finnas skyltar synliga från vattenytan med pilar var närmaste stege finns.

– Detta saknas också på de två räddningsstegar som finns på stora flytbryggan i gästhamnen, men i stora hamnen och på den mindre flytbryggan saknas det fasta räddningsstegar fortfarande, säger Gunnar Arwidson.

– Man har flera räddningsstationer uppe på kajerna men då måste det ju finnas människor som kan ta ner stegarna och hjälpa till. Är det tomt på människor i hamnområdet och tillexemplet vinter och kallt vatten måste man själv snabbt kunna ta sig upp från vattnet. Och det går ej på Käringön och många andra hamnar. Man har från Käringöns sida också kontakta ett företag som säljer denna typ av räddningsmaterial som i sin tur också kontaktat Orust kommun ansvariga för hamnarna inom kommunen. Detta utan resultat.

– Vi hoppas att kommunen tar tag i detta nu innan det händer en dödsolycka pga att man ej följer hamnsäkerhetsreglerna.

Foto 1 : Käringöns hamn vid olycksplatsen, Stegen på bilden är en äntringsstege från låga båtar ej räddningsstege. Foto G Arwidson
Foto 2 Stora hamnen Foto G Arwidson