15 september, 2014

Dansk skräll i sista uppvärmningen inför Volvo Ocean Race

Leg 0, den sista träningsseglingen inför Volvo Ocean Race 2014-15, blev ett dubbelt drama där både seglare och segel föll överbord. Dansklaget Team Vestas Wind vann trots att de gav sig in i tävlingen för bara ett par veckor sedan och om tre veckor går den stora starten i Alicante.

Generalrepetitionen inför jordenruntkappseglingen räknas inte till tävlingen i sig men det fanns ändå gott om prestige i träningsseglatsen. De sju tävlande lagen startade i fredags, seglade till Mallorca och gick i mål i Alicante under söndagen. Fem av dem passerade mållinjen inom ett tidsspann på 20 minuter och det danska laget Team Vestas Wind vann med bara 10 sekunders marginal framför nederländska Team Brunel.

Sist i mål, flera timmar efter motståndarna, var Team España som gjorde ett kostsamt navigationsmisstag.

Pulsen höjdes ordentligt ombord på sjätteplacerade Dongfeng Race Team i fredags när de var nära att förlora ett försegel som gled av båten och senare under natten när den kinesiska seglaren Jin Hao Chen (Horace) föll överbord. Han lyckades få tag i en vajer och hålla sig fast vid båten, räddades snabbt av sina lagkamrater och klarade sig oskadd så när som på en handskada.

– Jag föll i vattnet och höll mig fast i vajern men fick hjälp att ta mig upp på båten väldigt snabbt. En hel del skinn skars av från handen och det gjorde ordentligt ont men jag kunde fortsätta använda den andra handen, säger Jin Hao Chen.

Skepparen Charles Caudrelier betonade att incidenten var en viktig läxa för alla i Dongfeng Race Team.

– Horace är ung och lär sig att han måste vara rädd om sig själv, säger Caudelier. Det kunde varit mycket värre om det hänt under tävlingen och det är aldrig roligt att tappa någon i vattnet mitt i natten.

Team Vestas Wind och deras australiensiska skeppare Chris Nicholson var lika förvånade som lyckliga över att de lyckades ta hem segern. Deras lag startades så sent som förra månaden och detta var deras första segling mot resten av fältet i Volvo Ocean Race.

– Om ni sagt till mig för några dagar sedan att det skulle sluta såhär så skulle jag svarat att det måste handla om tur, men tur hade inte med detta att göra, säger Nicholson. Jag skulle inte kunna vara nöjdare. Vi lärde oss mycket om oss själva och om båten under det här racet men vi har fortfarande mycket jobb att göra.

Nu kommer lagen förbereda sig själva och all utrustning ombord på sina båtar inför starten av Volvo Ocean Race den 4 oktober i Alicante.