15 september, 2014

Hans Nyström vann guld vid vindsurfing-SM

När SM i vindsurfing i Kona One-klassen på söndagseftermiddagen avgjordes i östgötska Varamobaden kunde den tidigare olympiern och världsmästaren Hans Nyström bärga guldet efter en helg med mycket stabil segling. Bästa dam blev Kajsa Larsson från arrangerande Motala Segelsällskap på sjätte plats.

Årets svenska mästerskap avgjordes i klassiska seglingsvatten utanför Varamobaden vid Vättern på en klassisk kryss-länsbana. Förhållandena under helgen var mycket utslagsgivande med omväxlande och skiftande vindförhållanden. Den som bäst lyckades bemästra dessa var stockholmaren Hans Nyström. Genom mästerskapets nio seglingar höll han en genomgående hög nivå och visade prov på stor taktisk skicklighet.

– Det var en skön vinst, trettio år efter mitt första SM-guld och riktigt kul att fortfarande kunna prestera på denna nivå med tanke på konkurrensen under helgen. Starterna var helt avgörande och jag lyckades väldigt väl med min taktik där, berättar Hans Nyström.

Årets SM-vinnare presterade en mycket jämn resultatrad: 3-1-3-9-4-(11)-2-2-3. Det gav honom en totalpoäng på 27, endast två poäng före Anders Pers och sju poäng före Björn Holm som vann bronset.

Guldmedaljören Hans Nyström har mycket seglingsrutin att falla tillbaka på efter en lång karriär på vindsurfingbanorna runtom i världen. Han representerade Sverige vid de olympiska spelen i Los Angeles 1984 och har bland annat ett VM-guld 2009 i Kona-klassen på meritlistan sedan tidigare.

Kona One är en av de snabbast växande vindsurfingklasserna i världen. De svenska seglarna har skördat stora framgångar internationellt, både på senior- och juniornivå de senaste åren. När EM avgjordes tidigare i somras vann Sverige både guld och silver genom syskonen Adam och Andrea Holm, 20 respektive 17 år gamla. Adam Holm seglar den kommande veckan VM i den olympiska klassen RS:X i spanska Santander och Andrea hade även hon förhinder från deltagande i SM.

– Det var bara att ta chansen när våra unga stjärnor inte kunde vara med här i Varamobaden. Den här gången kunde jag visa att gammal är äldst. Nu ser jag fram emot Mästarnas Mästare i Båstad senare i höst, fortsätter Hans Nyström.

Genom vinsten i SM kvalificerade sig Hans Nyström till ett av det svenska seglingsårets stora höjdpunkter, Mästarnas Mästare. Där möts samtliga svenska mästare inom seglingen under en helg i Båstad för att kora vem som är årets vassaste seglare. Tävlingarna avgörs i båtklassen J70 som samtliga mästare kommer att segla under helgen.

Bilder:
1. Hans Nyström – svensk mästare i vindsurfing i Kona One.
2. Startfältet vid Kona One-SM.
Foto: Helena Gunnare.