11 september, 2014

“Orimligt strandskydd på Utö och Ornö”

Skärgården måste få utvecklas. Då kan vi inte lägga en död hand över Ornö och definiera Utö som ytterskärgård. Det säger Gustav Hemming (C) landstingsråd och Elisabet Sandberg (C) Stadsbyggnadsnämnden i Haninge.

2009 trädde en ny lagstiftning kring strandskyddet i kraft. Syftet var att se över gällande strandskydd på lokal och regional nivå och hitta en bättre tillämpning. Grundbulten i den nya lagen är att de mest skyddsvärda områdena med högt exploateringstryck kan få ett förstärkt skydd samtidigt som nya regler möjliggör för kommuner att skapa attraktiva boendemiljöer i strandnära lägen.

– Regeringens intentioner för strandskyddet är bra, men efterlevs inte i praktiken, säger Gustav Hemming (C).

Det är Länsstyrelserna som har i uppdrag att göra nya bedömningar av strandskyddets tillämpning. Bedömningen av strandskyddet i Haninge kommun pågår just nu.

– Länsstyrelsen föreslår 300 meter strandskydd längs stora delar av Ornös kust. Det är orimligt för en ö med utvecklingsplaner. Om vi ska få fler att bo kvar och flytta till skärgården måste det vara möjligt att bygga i attraktiva lägen, säger Elisabet Sandberg (C).

– På Ornö motverkas regionplanens inriktning att skapa goda utvecklingsmöjligheter på de utpekade kärnöarna. Strandskyddet ska se till att kombinera ett starkt skydd för orörd skärgårdsnatur med möjligheten till utveckling i ösamhällen med bofast befolkning, säger Gustav Hemming (C).

Förutom den nya bedömningen av strandskyddets tillämpning ska Länsstyrelsen fatta beslut om vilka delar av Stockholms län som ska ha undantag för kompletteringsåtgärder inom strandskyddat område. Detta undantag gäller dock inte i ytterskärgården, i miljöskyddsområden eller i vattenskyddsområden. I Stockholms län föreslås Utö kategoriseras som ytterskärgård och omfattas därmed inte av undantaget.

– Utö är en utpekad kärnö med bofast befolkning. Det är orimligt att Utö ska definieras som ytterskärgård och inte undantas från möjligheten till dispens för kompletteringåtgärder, säger Elisabet Sandberg (C).

På Centerpartiets initiativ beslutade Stadsbyggnadsnämndens Plan- och Byggutskott i Haninge kommun i onsdags (2014-09-10) att Utö också ska omfattas av undantaget från kompletteringsåtgärder.

– Jag är väldigt glad att samtliga partier i Stadsbyggnadsnämnden slöt upp bakom Centerpartiets förslag och följer vår linje för en mera levande skärgård. Även om detta bara är ett litet steg så är det ett steg i rätt riktning, säger Elisabet Sandberg (C).