8 september, 2014

Ännu en blåskrabba funnen på västkusten

Nu har den andra blåskrabban dykt upp på västkusten. Denna gång gjordes fyndet utanför Ringhals.

Det första fyndet av denna invasiva art var en vuxen hane som fångades redan sommaren 2012 av ett krabbmetande barn på Hönö utanför Göteborg.
Nu har en ny vuxen hane fångats. Det var vid rutinprovtagningar utanför Ringhals som en blåskrabba, Hemigrapsus sanguineus, hittades bland provtagna musslor vid Ustö fredagen den 5 september.

– Peter Johannesen fann den när han sorterade provet och den var ca 4 cm över ryggskölden och hade den karaktäristiska hudblåsan i vecket mellan det rörliga och fasta fingret på kloleden som hanen uppvisar, säger Matz Berggren vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.

Krabban ska nu föras till Sven Lovén centrum för marina vetenskaper vid Kristineberg för att undersökas. I Kristineberg finns akvariesystem och vattenrening för att hålla främmande arter på ett säkert sätt så att inget kan komma ut i miljön.

– Jag hoppas att alla som är ute i skärgården i Göteborgsområdet och ner runt Onsala och Kungsbackafjorden och Varberg tittar extra noga om de ser en krabba som inte riktigt ser ut som en liten strandkrabba, säger Matz Berggren.

Källa: Göteborgs Universitet.