8 september, 2014

Avancerad strömförsörjning i Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race har blivit såpass teknologiskt avancerat att strömförsörjningen är nästan lika viktig som att ha vind i seglen. De snabba och lätta Volvo Ocean Race 65-fots båtarna har med sig så minimalt med bränsle och färskvatten för att minimera vikt, att utan tillförlitlig strömförsörjning kommer mycket av den livsviktiga utrustningen (exempelvis Watermaker), inte att fungera.

När Mastervolt blev utvalda av arrangörerna som officiell strömförsörjningspartner till 2014–15 Volvo Ocean Race, visste det tekniska teamet att ett anpassat system av standard komponenter var tvungen att vara absolut top of the line.

Varje Volvo Ocean 65 har en identisk setup, vilka är uppdelade i två tydliga sektioner. I MasterBus delen finns två Lithium-ION ULTRA batterier med en kapacitet på 10 000Wh (10kWh) och två av Mastervolt 150A alternatorer till motorerna. Till dessa är Mastervolt Alpha Pro MB regulatorer som gör att laddningen maximeras.

Utöver detta finns även den högpresterande Magic DC/DC och en inverter på 500W.

Mastervolt levererar även Czone digitala nätverk. CZone gör det möjligt att kontrollera och övervaka varenda krets ombord. Mellan dessa system finns en intelligent brygga som gör att kommunikationen flyter sömlöst. Allt är digitalt övervakat ombord, vilket ger total kontroll oavsett var besättningen befinner sig. Detta gör det också möjligt att övervaka via distans under racet.

Första etappen från Alicante till Kapstaden startar 11 oktober. Den sju båtar starka flottan kommer att besöka nio andra hamnar innan målgången 27 juni 2015 i Göteborg.

Info: www.volvooceanrace.com