5 september, 2014

LED-belysning sparar ström ombord på jagare

Nyligen installerades LED-belysning ombord på jagaren USS Gonzalez. Belysningen var enkel att installera och producerade mer ljus än tidigare utrustning, enligt besättningen.

Få saker är mer allmänt förekommande ombord på militärfartyg än lysrör. De finns i stort sett i varje utrymme och avger det välbekanta, ibland flimrande vita ljuset. Lysrör som lyser i sovkvarteren, avger ibland ett brummande ljus, som är högt nog, för att försvåra sömnen.

Men med den nya generationen av lysdiod (LED) rör är detta snart över, det klassiska fluorescerande ljuset försvinner snart ombord och ersätts med LED lysrör. Den amerikanska marinen hade ett behov att göra sig mer energieffektiva och minska underhållskostnaderna.

Säkerhetsöverväganden till sjöss innebär att nya LED produkter måste vara flexibla, enkla och kompatibla med kraven för fartygen.

Minskad energi och bränsleförbrukning, samt minskade underhåll och utbyteskostnader är de primära fördelarna med utbytet till LED lysrör. Den förväntade livslängden för LED-lysrör är 5–10 gånger längre än lysrör och ger en energibesparing på 50–80 procent.

LED-lysrör är betydligt ljusare än fluorescerande lysrör. LED belysning håller även mycket längre, vilket hjälper fartyget att spara pengar och ännu mer viktigt är att man minskar mängden arbetstimmar för att ersätta trasiga lampor i hela fartygen.

Besparingen i minskade bränslekostnader är cirka tre procent per år med konvertering till LED-belysning på fartygen.

Info: www.ledochled.se