2 september, 2014

Rekordpublik för de två flytande båtmässorna

De senaste två helgerna har två av Sveriges största flytande båtmässor hållits – Öppna Varv på Orust och Allt på Sjön i Gustavsberg. Båda mässorna drog rekordpublik med 22 000 respektive 20 600 besökare – ett säkert tecken på att intresset för båtliv ökar!

Det stora besökarantalet och det faktum att det såldes en hel del båtar direkt på mässan talar för att den fina sommaren bidragit till att båtliv starkt lockar båda nya och gamla båtlivsutövare. Det märks även ett större intresse för att uppgradera båten med nya tillbehör.

– En nyckelfaktor för vår bransch är att båtarna används och det har de verkligen gjort i sommar. Det gör folk sugna på en nyare båt och nya tillbehör. Även varven har haft en bra sommar med ökad omsättning på både service och drivmedelsförsäljning, säger Mats Eriksson, VD på Sweboat

Under båda mässorna har Sweboat introducerat en ”prova på brygga” där främst barn och ungdomar med hjälp av instruktörer kan testa både att köra motorbåt och segla. Tillsammans med uppvisningar i sjösäkerhet mm var dessa aktiviteter mycket uppskattade av publiken. Satsningen är ett led i projektet ”Upptäck Båtlivet” som syftar till att få fler människor ut på sjön.

Öppna Varv på Orust är västkustens största flytande båtmässa med över 160 båtar och 85 tillbehörsleverantörer. Årets mässa arrangerades den 22-24 augusti.
Allt på Sjön i Gustavsberg är ostkustens största flytande båtmässa med över 240 båtar och 80 tillbehörsleverantörer. Årets mässa arrangerades den 29-31 augusti.

Sweboat är båtbranschens intresseorganisation med ca 400 medlemsföretag. Verksamhetens målsättning är att främja och värna gemensamma branschintressen, skapa gynnsamma verksamhetsbetingelser för branschen, vara branschens talesman och remissorgan, skapa förståelse för branschens vikt och roll i samhället samt medverka till en positiv inställning till båtlivet.

Bilderna:
Bild från Öppna Varv på Orust 2014. Foto: Sweboat.
Flygbild över Allt på Sjön 2014. Foto: SF Pontona.