1 september, 2014

Team Vestas Wind blandar rutin med ungdomlig energi

Chris Nicholsons Team Vestas Wind kommer att ge sig in i Volvo Ocean Race 2014-15 med kortare förberedelsetid än något annat lag. Men i besättningen finns det gott om rutin och flera unga talanger som ser fram emot att ta sig an utmaningen.

Den 1 september presenterade Team Vestas sin fullständiga besättning och lagets australiensiska skeppare har förlitat sig på erfarenhet när han tagit ut sitt lag. Två seglare i laget, nyzeeländarna Tony Rae och Rob Salthouse, har seglat Volvo Ocean Race sju gånger.

Att Team Vestas Wind ställer upp i tävlingen presenterades så sent som förra månaden, mindre än sex veckor innan starten för Volvo Ocean Race. Då tillkännagavs också att de två unga danska seglarna Peter Wibroe och Nicolai Sehested ingår i laget. De får sällskap av ytterligare en ung talang, 23-åriga Tom Johnson från Australien, som blir lagets yngsta medlem.

För att komma ikapp motståndarna som haft mer tid för träning har Nicholson sökt rutinerade seglare till de resterande platserna ombord. Den holländska navigatören Wouter Verbraak och argentinaren Maciel Cicchetti har båda seglat Volvo Ocean Race tidigare och blir nu en del av det danskflaggade laget.

– Vi behöver en besättning där flera seglare ombord vet precis vad Volvo Ocean Race handlar om så att vi får en kort startsträcka och kan bli konkurrenskraftiga så fort som möjligt, säger Nicholson och fortsätter:

– V behöver också ett lag som kan smälta samman snabbt för den här tävlingen kommer mer än någonsin handla om lagarbete och att fatta rätt beslut tillsammans. Vi är övertygade om att vi lyckats med det genom att blanda mänger av erfarenhet från Trae, Salthouse och mig själv med unga seglare som Nicolai och Peter som är redo att lära sig.

Den irländska fotografen Brian Carlin gör laget komplett och hans uppgift som Onboard Reporter blir att berätta Team Vestas Winds historia för tävlingens många fans runt om i världen.

Besättningslista:
Chris Nicholson, 45 år (Australien) – Skeppare
Nicolai Sehested, 24 år (Danmark) – Trimmare och boatcaptain
Peter Wibroe, 29 år (Danmark) – Trimmare
Tony Rae, 53 år (Nya Zeeland) – Trimmare
Robert Salthouse, 48 år (Nya Zeeland) – Vaktkapten, trimmare/rorsman
Tom Johnson, 23 år (Australien) – Trimmare och fördäckare
Wouter Verbraak, 38 år (Nederländerna) – Navigatör
Maciel Cicchetti, 40 (Argentina) – Vaktkapten, trimmare/rorsman
Brian Carlin, 30 år (Irland) Onboard Reporter

Vad händer i de andra lagen?
Dongfeng Race Team – Laget har nu utökat truppen med ytterligare två kinesiska seglare – Kong Chencheng (Kong) och Liu Xue (Black). Därmed ingår sex kinesiska seglare i laget och skepparen Charles Caudrelier planerar att alternera vilka som är ombord för varje etapp. Både Kong och Xue hoppade för ett par månader sedan av laget när de tyckte att den inledande träningen var för tuff. Tävlingens dragningskraft blev dock för stark.

– En seglare i Volvo Ocean Race måste vara en lagspelare, målinriktad och ha en stark fysik. Det är vad jag vill bli, säger Liu Xue.

Team Brunel – En leende Bouwe Bekking kom förra fredagen med sitt lag och deras båt till Alicante och blev det första laget som anlände till staden där starten går om drygt en månad. Brunel har också utsett en Onboard Reporter i Stefan Coppers som nu fått det drömjobb han väntat på i åtta år.

– 2006 kom tävlingen till Rotterdam och där träffade jag PR-chefen för Team ABN AMRO Yvo Janssen. Jag berättade för honom att han alltid kunde höra av sig om han letade efter en Onboard Reporter, men på den tiden var det bara en dröm, säger Coppers.

Team SCA – Tjejerna träffade i veckan kronprinsessan Victoria i Stockholm och under mötet i Stockholm fann de tid för mer än mingel och artigheter. De lyckades till och med få kronprinsessan att testa ett par tag på en grinderpiedestal.

– Det är fantastiskt att vi fick ge henne en inblick i vår värld, att vi fick tillfälle att träffa henne och att vi har henne som gudmor till vår båt under tävlingen, säger Team SCA:s Dee Caffari.

Team SCA har också presenterat Accenture som lagets digitala partner under den nio månader långa tävlingen.

Team España – Efter sin andraplats i Round Britain and Ireland race var spanjorerna tillbaks på sin träningsbas i Sanxenxo innan de inledde sin seglats till Alicante. Trots att laget ännu inte har en klar besättning tror Xabi Fernández att de har all anledning att vara självsäkra. ¬

– Vi har ett starkt lag, tanken är att göra laget bredare än vi var i den senaste upplagan och att cirkulera positioner mer vilket jag tror kommer gynna oss.

Team Alvimedica: Det USA-ledda laget är även de på väg mot Alicante. Startdatumet 4 oktober närmar sig och lagets senaste tillskott Matt Noble ser fram emot den första etappen till Sydafrika.

– När man ser på banan är de etapperna jag mest ser fram emot de mellan Alicante till Kapstaden och från Auckland till Itajaí – det är inte många som får chansen att uppleva Södra Oceanen!

Abu Dhabi Ocean Racing: Ian Walker och hans lag njuter av sin sista ledighet innan tävlingsstarten och de har redan levererat sin båt Azzam till Alicante. Samtidigt pågår förberedelserna för fullt inför jul- och nyårsfirandet under hamnstopet i Abu Dhabi. In söndags presenterades att den Oscarnominerade kompositören George Fenton kommer att framföra sitt högt uppskattade verk Blue Planet in Concert under evenemanget som öppnar den 12 december.