28 augusti, 2014

Båtklubbarnas Dag i Stockholm på lördag

På lördag 30 augusti är det Båtklubbarnas Dag i Stockholm. Massor av båtar och båtfolk kommer att synas på vattnen inne i staden.

När Föreningen Båtklubbarnas Dag startade evenemanget Båtklubbarnas Dag gjordes utfästelsen att det innebar starten på en tradition. Anledningen var att de ideella båtklubbarna som i över hundra varit en självklar del av stadsbilden och befolkningens fritid, i ökande grad hamnade i farozonen för byggnation och markexploatering.

När nu förberedelserna är i full igång för femte året och 2014 års båtklubbsfest, är det för att behovet består. Syftet att “aktivt arbeta för att uppmärksamma medborgare och politiker på båtklubbarnas verksamhet och deras betydelse för stadsbilden och dess innevånares rekreation”, är dessvärre fortfarande lika aktuell.

Fortfarande är det så att politiker när frågan om behovet av båtplatser kommer på tal, säger sig vilja ordna fler, men i sina handlingar och planer verkar för färre båtplatser och med större svårighet att förvara och handha båten under uppläggningssäsongen.

Föreningen Båtklubbarnas Dag förbereder sig därför för att vara nödvändig även i framtiden.

Öppet hus och Båtparad
Det råder ingen tvivel om att båda huvudarrangemangen under Båtklubbarnas Dag är mycket uppskattade, både av båtägare och allmänhet. Skulle föreningen uppnå sitt mål – att inte behövas – kommer med största sannolikhet ändå dessa inslag i båtklubbarnas aktivitetskalendrar finnas kvar. I allt högre utsträckning är båtfolket, och så smått även övriga, inställda på att båtklubbarna har sin egen dag den sista lördagen i augusti och rustar sig för båtfest oavsett väderslag.
Inslaget av äldre, s.k. ”veteranbåtar” är påtagligt och mycket uppskattat och speglar beståndet i de klubbar som är mest aktiva i föreningen – även om det inte är helt representativt för det totala båtbeståndet i klubbarna.

I år utvidgas glädjande nog Båtklubbarnas Dag till Saltsjön och klubbarna runt Brunnsviken gör en båtparad utmed stränderna!

Info och program: http://www.xn--btklubbarnasdag-hlb.se/