28 augusti, 2014

Nya naturreservat i Skåne och Dalarnas län

Regeringen gav idag klartecken för inrättandet av två nya naturreservat, Gulastorp i Hässleholms kommun och Utsjöslogarna i Malung-Sälens kommun.

– Jag är glad över att vi genom dagens beslut kan säkerställa inrättandet av två nya naturreservat i Sverige. Reservaten bidrar till att nå etappmålet för områdesskydd i Sveriges miljömålssystem. Att vi får fler nya naturreservat är helt i linje med den proposition om biologisk mångfald som Riksdagen nyligen fattat beslut om där vi betonar vikten av att stärka den biologiska mångfalden och säkra olika ekosystemtjänster. Dessutom bidrar dessa reservat till ett rikare friluftsliv i Skåne och Dalarna, säger miljöminister Lena Ek.

Naturreservatet Gulastorp ligger i Hässleholms kommun och har en areal om 18,6 hektar. Syftet med reservatet är att bevara och utveckla områdets lövsumpskog och ädellövskog samt skydda vattennivåer och lämna bäckar orörda. I Gulastorp finns lövsumpskog bestående av framförallt ask, hägg och klibbal och en fläckvis förekommande ädellövskog bestående av ek, bok och hassel. Inom området finns även en så kallad meandrande bäck, vilket är ett slingrande vattendrag vars form påverkas av det flacka landskapet.

Utsjöslogarnas naturreservat ligger i Malung-Sälens kommun och är på drygt 112 hektar. Det syftar främst till att bevara skogar som har en låg mänsklig påverkan och är av naturskogskaraktär. I Utsjöslogarna finns en variationsrik barrnaturskog med betydande inslag av löv och stor andel myrar och vattendrag. Här finns även naturskogens tydliga karaktärsdrag med hänglavsrika skogar och en rad hotade arter som norsk näverlarv, skrovellav, doftskinn, violett tagellav och gammelgranskål.