27 augusti, 2014

Grundstötning vanligaste orsaken till sjöräddning

Trots det fina vädret var antalet sjöräddningsinsatser under juli 2014 i stort sett oförändrat jämfört med juli 2013. Antalet maskin/propellerhaverier har minskat samtidigt som båtbränderna har ökat något.

Vackert sommarväder innebär fler fritidsbåtar i de svenska skärgårdarna. Fler fritidsbåtar i rörelse innebär också mer arbete för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral (JRCC), som har förstärkt bemanning från maj till september samt under helgerna i början av fritidsbåtsäsongen.

Juli är månaden då JRCC tar emot allra flest larm från nödställda till sjöss. Under juli 2014 ledde 278 larm till insats, vilket är en insats mer än under juli förra året. Den enskilt vanligaste orsaken till insats var fritidsbåtar som larmade om grundstötning, följt av maskin/propellerhaveri.

– Vi upplever att fler som råkar illa ut på sjön och som inte omfattas av statlig sjöräddningstjänst (konstaterad fara för liv) har någon form av assistansförsäkring, till exempel är medlemmar i Sjöräddningssällskapet eller Sjöassistans. Vi hoppas att det är en bestående trend. Det underlättar vårt arbete då vi snabbt kan hänvisa dem vidare när det inte föreligger fara för liv, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Under större delen av juli var vädret stabilt. Men vackert sommarväder kan också innebära ökad risk för snabba och kraftiga väderomslag. För fritidsskeppare är hastiga väderomslag med åskbyar och hårda vindar, så kallat överfallsväder, oftast mer riskabelt än utpräglat lågtrycksväder med ihållande vind och regn.

– Det är viktigt att planera innan man ger sig ut på sjön. Gör en färdplan, meddela någon i land om dina planer och håll koll på vädret. Stanna hemma om det till exempel ska bli åska och regn. Är du redan till sjöss kan du söka lä eller närmaste hamn och använd alltid flytväst, säger Annika Vestergård.

Sjöräddning under juli 2014:

• Antalet sjöräddningar 278 (277 under juli 2013)
• Grundstötningarna 54 (55 under juli 2013)
• Maskin/propellerhaveri 43 (54 under juli 2013)
• Båtbränder 10 (7 under juli 2013)
• MOB, Man Over Board, 5 (5 under juli 2013)

Det totala antalet sjöräddningsinsatser har minskat sedan toppnoteringen 2007, då 1287 insatser genomfördes.

Flygräddning under juli 2014:

• Antalet flygräddningar 92 (100 under juli 2013)
• Antalet haverier 10 (7 under juli 2013)
• Antalet fall med färdplaner som inte avslutats i tid (fall som leder till att JRCC måste efterforska att flygplan landat välbehållna) 62(67 under juli 2013)

Foto och källa: Sjöfartsverkets Nyhetsbrev.